Organické hnojení zahrnuje kromě kompostu i chlévskou nebo ovčí mrvu, koňský hnůj a zelené hnojení. Hnojiva živočišného původu ale často nelze aplikovat na záhony během sezony a zelené hnojení se uplatňuje spíš před a po sezoně... Bylinné jíchy a výluhy jsou proto ideální volbou, protože je můžete připravit kdykoli.
Kostival lékařský obsahuje hlavně slizovité látky, třísloviny, silice a alkaloidy, z prvků v listech zejména draslík, fosfor, vápník a dále i vitaminy A, C, B12, allantoin a cholin.
Foto: Shutterstock
Co to je bylinná jícha a výluh
Bylinná jícha je jiným slovem zákvas vytvořený z rostlin. Zákvasy používali už zahradníci klášterních a zámeckých zahrad a jejich příznivci jsou i přírodní zahrádkáři a permakulturisté. Jíchu z rostlin je možné uplatnit na jakékoli zahradě a její příprava trvá dva až čtyři týdny (záleží na rostlinách, podmínkách, konkrétním zahrádkáři...).
Naopak výluh vzniká vyluhováním účinných látek z rostlin, které se zalijí studenou či vlažnou vodou, a je možné ho použít už po jednom či dvou dnech.
Obě hnojiva (jícha i výluh) jsou jednoduchá na přípravu, ekologická a zdarma. Hlavním smyslem těchto hnojiv je dodat prvky důležité pro růst rostlin zpět do půdy. Navíc ale dokážou rostliny posílit, a to obsahem dalších prvků nebo účinných látek.
Přeslička rolní obsahuje křemík a výluh z ní rostlinám zpevňuje pletiva.
Foto: Shutterstock
Které rostliny se hodí ke zkvašení
Základem pro výrobu jíchy je kopřiva dvoudomá, dále kostival lékařský a smetanka lékařská. Kopřivu a kostival můžete pěstovat i cíleně, protože je uplatníte v salátech, čajích nebo nádivkách. O stopové prvky a další látky může obohatit zákvas také přeslička rolní, jitrocel kopinatý, heřmánek pravý nebo řebříček obecný.
Dusík poskytne rostlinám hlavně kopřiva. Přeslička je zpevní a posílí křemíkem a proti plísním je ochrání heřmánek. Ovocným dřevinám zajistí podporu smetanka. Zdravému vývoji a růstu rostlin pomůže řebříček, měsíček, máta, meduňka, levandule nebo tymián a k posílení lze využít i další bylinky.
K posílení a zdravému vývoji pomohou rostlinám i stopové prvky z řebříčku.
Foto: Shutterstock
Jak připravit bylinný zákvas
K přípravě jíchy stačí větší plastová nádoba, vybrané rostliny a voda. Zelené části rostlin nasekejte nebo nastříhejte na menší kousky, dejte do nádoby a zalijte vlažnou vodou. Rostliny by měly nádobu zaplňovat z poloviny až tří čtvrtin. Zkvasit můžete i celé rostliny, ale bude to trvat déle a měly by vyplnit nádobu celou. Rostliny musejí být každopádně ponořené – dobré je zatížit je třeba kamenem.
Po dvou dnech je možné použít tmavě zelený až hnědý výluh. Pamatujte, výluh nikdy nezapáchá. Pokud se rozhodnete pro zkvašení, je dobré nádobu zakrýt, protože z ní bude prostřednictvím bublin unikat zápach. Kvašení urychlí tmavá nádoba, umístění na slunci a občasné promíchání zákvasu. Jakmile přestane jícha pěnit, je téměř hotová. Teď už ji stačí jen přecedit. Správná jícha je tmavá a hodně páchne.
Jak správně hnojit jíchou
Jíchou je možné dodat rostlinám živiny ve chvíli, kdy je nejvíce potřebují. Zelenině tedy v době květu a tvorbě plodů. Kopřivovou jíchou s kostivalem se doporučuje hnojit zelenina 1. trati, ale i jahodníky, a to jednou za měsíc. Při dozrávaní už nepřihnojujte. Pozor, i když se to nezdá, je jícha koncentrované hnojivo, které je nutné ředit. Obvyklým poměrem je jeden díl jíchy na deset dílů vody.
Výluh je nejlepší aplikovat koncem června. Hlavní složkou bývá nejčastěji přeslička, k níž se přidávají další bylinky. Posilující roztok, stejně jako hnojivá jícha, prospěje zeleninám, ale i ovocným dřevinám a trvalkám. Postačí jim jedna dávka v první polovině sezony.