Jak pěstovat angrešt a rybíz: Důležitý je jarní střih
Mnoho nadšených pěstitelů, kteří se již nemohou dočkat jara, už v lednu vezmou zahradní nůžky a pilky a vrhnou se do řezu všeho, co na zahradě mají. Ale, vše má svůj čas a u řezu to platí dvojnásob. Ano, i v zimě můžeme začít s prořezem některých okrasných keřů, převážně těch, které kvetou v létě, ale nesmíme nic uspěchat. Stačí totiž pár dnů pod nulou a vy se tak kvůli své horlivosti a netrpělivosti připravíte o květy a plody.
Kdy řežeme bobuloviny?
Nelze jednoznačně říct, který termín je ten nejlepší. Záleží na klimatických podmínkách daného stanoviště, ale i na druhu či kultivaru. Každopádně jako první se vždy řežou bobuloviny, kam patří především angrešt a rybíz. Je to z toho důvodu, že tyto druhy raší jako první, tudíž nesnesou odklad řezu. Další na řadě jsou potom všechny jádroviny, které můžete rovněž začít prořezávat na konci zimy. Do skupiny jádrovin patří hlavně jabloně, hrušně, kdouloně a mišpule.
Jak správně prořezat rybíz?
Pro samotný řez těchto keříků zvolte den, kdy nemrzne, což ostatně platí i v případě ostatních ovocných dřevin. Tím nejdůležitějším úkolem při prořezu rybízu, ať již keřového či stromkového, je, provzdušnit ho. Nejprve odstraňte všechny namrzlé či poškozené výhony, byly by totiž vstupní branou pro houbové choroby. Poté se zaměřte na výhony, které zbytečně zahušťují korunku. Jde o to, aby korunka byla vzdušná a na plody se dobře dostávalo sluníčko. Vždy se řeže na očko vnější, protože díky tomu se nám keřík krásně zahustí a vytvaruje. Máte-li již přestárlé keře rybízu, vyřežte několik starých výhonů až u země tak, aby se keřík provzdušnil. Stávající výhony můžete rovněž zakrátit, čímž rybíz vytvarujete a nasměrujete jeho růst.
Péči věnujte i angreštu
V případě angreštu je postup stejný, jako u rybízu. Nejprve odstraňte veškeré namrzlé a poškozené výhony, poté keřík provzdušněte tak, že odstraníte výhony uvnitř korunky a výhony, které si navzájem konkurují. Stávající výhony opět zakraťte. Při řezu angreštu se vybavte rukavicemi, pokud tedy nepěstujete beztrnnou odrůdu.
Řez proveďte správně
Nejprve si, pokud jste tak ještě neučinili při podzimní údržbě nářadí, naostřete a vyčistěte zahradnické nůžky. Zejména očista ostří je velmi důležitá, protože pokud ostří neočistíte, můžete si na keře nanést zárodky chorob, které zde vyčkávaly po celou zimu. Řez vedeme vždy těsně nad očkem, rovně a vždy si najdeme dobře vyzrálé očko, které směřuje směrem ven z keře. To platí u všech keřů, které se chystáme prořezávat. Jestliže vezmete řez hodně zhurta a odstraníte silnější větve, můžete řezné plochy ošetřit stromovým balzámem, tím nikdy nic nezkazíte.
Nezapomeňte na očistu kůry
Jestliže si již dáváte tu práci s prořezem keřů, můžete rovnou odstranit z kůry mechy a lišejníky a případně také dřevokazné houby. Právě mechy slouží k tomu, že jsou v nich ukryté spory houbových chorob, co čekají na jaro, aby začaly klíčit a útočit na váš keřík. K odstranění nežádoucích činitelů použijte hrubý kartáč a dřevokazné houby vyřízněte až na zdravé dřevo. Způsobíte-li větší rány na kůře, nebojte se tuto ránu ošetřit stromovým balzámem.
O autorce: Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.