Víceleté muškáty (Pelargonium) můžete bez velké námahy připravit na přezimování tak, abyste ušetřili co nejvíc místa. Na jaře je pak stačí zasadit do čerstvého substrátu a opět pokvetou celou sezonu.
Pelargonie mají mnoho tváří. Poznejte je všechny
Jak postupovat při zazimování muškátů
Vše, co budete k zazimování muškátů potřebovat, máte doma – novinový papír, zahradní nůžky, kbelík a lísku nebo jinou vzdušnou bedničku.
Lopatkou jednotlivé pelargonie nejprve opatrně vyjměte z truhlíku a důkladně oklepejte půdu z jejich kořenů. Nůžkami odstraňte odkvetlá květenství a všechny výhony zkraťte zhruba na 10 cm. Na každém ale ponechte alespoň jeden list. Rostliny pak po jedné volně zabalte do novinového papíru.
„Balíčky“ následně rozložte vedle sebe do lísky nebo bedničky. Ideální teplota pro zimování muškátů je 5–10 °C. Čím méně světla budou rostliny v zimovišti mít, tím nižší by měla být teplota. Pokud pelargonie uskladníte na příliš teplém místě, začnou předčasně rašit. Během zimy je občas zkontrolujte a výhony případně oroste, aby zbytečně nevysychaly.