Rostlina pochází ze Severní Ameriky. Patří mezi hluchavkovité, dorůstá do výšky 80 až 120 cm a od července do září kvete modrofialovými květy. Její listy voní po mátě, anýzu a fenyklu a květy celé léto vábí včely, čmeláky i motýly.
Jak pěstovat agastache
Agastache anýzová (Agastache foeniculum) uvítá slunné nebo částečně zastíněné stanoviště s propustnou, spíše suchou a výživnou půdou. Nesnáší přemokření – závlahu potřebují jen mladé rostliny. U nás přezimuje pouze v teplejších oblastech a na chráněných místech, a i tam je nutné ji dobře zazimovat.
Krátkověkost agastache znamená, že rostlina vydrží na záhonu maximálně pět let. Není třeba se o ni ale obávat, snadno a spolehlivě se přesévá. Pokud se ji rozhodnete vysít, vysejte semena na povrch půdy a roste je, aby se nevyplavila. Klíčení může trvat i tři měsíce.
Oblíbenou odrůdou agastache je 'Golden Jubilee', která vyniká žlutým olistěním.
Foto: Shutterstock
Kam agastache v zahradě vysadit
Agastache se nejčastěji vysazuje do trvalkových, štěrkových nebo bylinkových záhonů – na metr čtvereční se sází pět až sedm rostlin. Možné je i pěstování v nádobách.
Stonky agastache nesou vonné listy a jsou zakončeny přeslenitým květenstvím. Z dálky vypadají jako svícny a uplatní se proto hlavně v kompozici vyšších trvalek. Nadzemní část rostliny na podzim odumírá, ale zjara opět vyraší.
Agastache do lékárny i kuchyně
Listy agastache se přidávají do čajových směsí, používají se jako koření a mladými lístky se dochucují saláty, sladká jídla, omáčky, ryby nebo šťávy. Pevné, někdy dřevnatějící stonky rostlin se občas využívají při výrobě špízů.
Rostlina podporuje chuť k jídlu, působí dobře na zažívání a často bývá součástí likérů, které napomáhají trávení. Jako bylinka podporuje pocení, a snižuje tak horečku. Doporučuje se tudíž při nachlazení, angíně nebo bolestech zubů.