Konkrétně jde o klíman vroubkovaný (Ardisia crenata) z čeledi prvosenkovité, exotickou stálezelenou dřevinu, které se u nás pěstuje jako přenosná rostlina. Typické jsou pro ni tmavě zelené kožovité listy, které v červnu doplní drobné bílé nebo růžové květy (podobné květům lilkovitých rostlin), z nichž se následně vyvinou malé červené plody (peckovice o velikosti 8 mm).
Zajímavostí je, že plody klímanu jsou jedlé, chutnají sladce, jejich očesáním se ale připravíte o dekoraci, která jinak na rostlině vydrží až do jara (někdy i do dalšího kvetení). Rostlina obsahuje také určité léčivé látky a využívá se v čínské medicíně. Její listy se mohou přidávat do salátů.
Klíman potřebuje světlo a vyšší vlhkost vzduchu
Pokud se rozhodnete si klíman vroubkovaný pořídit, vyberte mu doma světlé místo (ale ne přímé slunce). Teplotu uvítá spíš nižší, nejlépe 15–20 °C. Co naopak nemá rád je průvan a suchý vzduch (nestavte ho proto k topení).
Zálivka mu postačí minimální: v zimě jednou za týden až 14 dnů (záleží na teplotě, v chladnu zalévejte méně), v sezoně za 3–5 dnů. Má rád měkkou vodu. Větší význam pro něj má však vzdušná vlhkost (zvlášť při vyšších teplotách). Nádobu s rostlinou proto umístěte na oblázky zalité vodou.
Bez řezu klíman vroubkovaný nekvete a neplodí
Abyste se dočkali červených plodů, musíte klíman každý rok řezat. Bez řezu totiž nepokvete. Ideálním termínem je jaro, nejlépe po opadu plodů. Rostlina se dobře tvaruje.
Jaro je vhodné i k přesazení klímanu. Rostlinu přesazujte však až ve chvíli, kdy její kořeny vyplní celý květináč. Vhodný je substrát pro vřesovištní rostliny. Od března do srpna můžete klíman rovněž přihnojovat hnojivem pro azalky a rododendrony (použijte však poloviční dávkování).
Zdroj: autorka a ceskestavby.cz