Levandule je sice krásná, relativně dobře roste snad všude, s výjimkou těžkých a zamokřených půd. Má ale jednu velkou vadu: ráda odspoda dřevnatí. To by až tolik nevadilo, kdyby s dřevnatěním stonků nesouviselo i jejich vyholování. Během pár let tak můžete mít z bohatého zeleného keříčku cosi vypelichaného, s pár zelenými chocholkami na vrchu.
Kdy se má stříhat levandule
Levandulové keře se stříhají zpravidla dvakrát ročně. Poprvé na jaře, jakmile pomine riziko jarních mrazíků a větvičky začnou rašit. Podruhé se stříhá uprostřed léta, indikátorem správné doby je kvetení. Léto nabízí docela široké časové rozpětí, a tak je jen na vás, jestli levanduli střihnete v době, kdy nemá úplně rozvinuté všechny květy a využijete ji v kuchyni, pro přípravu levandulového sirupu nebo nasušíte jako koření nebo do mastiček, případně zda ji ostříháte až ve chvíli, kdy levandule začne odkvétat a pak ji použijete do voňavých pytlíčků. Nečekejte ale na řez déle než do poloviny srpna.
Kde v létě stříhat levanduli
Pozor, v létě levanduli střihněte výrazněji méně než na jaře. Teď jde spíš o výchovný řez, jehož cílem je, aby stále obrážela odspoda a nedocházelo k dřevnatění stonků. Letním střihem se polokeř zbaví zhruba třetiny až poloviny své výšky, starší rostliny stříhejte méně, u mladších může být řez až v polovině. Snažte se zachovat půlkulatý tvar, ten levanduli sluší nejvíc. Když střih provedete nyní, může se dokonce stát, že ještě znovu vykvete, zvlášť pokud bude dlouhé babí léto.
Na co si dát při střihu levandule pozor
I když je levandule docela odolná a snese i nějaké vaše zahradnické přešlapy, vysloveně nemá ráda řez do starého dřeva. Někdo vám sice bude s nadšením tvrdit, že ji tak upravuje pravidelně, snadno se ale stane, že při tak radikálním zkrácení už na ostříhaných větvičkách znovu neobrazí.
Vyzkoušejte levandulovou sodovku
Levandule je vynikající v kuchyni a jsme si jisti, že jakmile ochutnáte cokoliv, v čem hraje byť okrasnou roli, budete stále hledat nové levandulové recepty (tady je inspirace z časopisu Apetit).
Na levandulovou sodovku budete potřebovat asi 7 čerstvých květů levandule, 250 ml horké vody, 120 ml medu a sodovku. Květy levandule zalijte horkou vodou, přidejte med a rozmíchejte. Pak můžete přecedit (nebo květy v sirupu nechat) a zalít pětinásobným množstvím sodovky. Servírujte ve sklenicích plných ledu a ozdobených plátkem citronu.
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.