Co s nedozrálými plody mochyně? Nevyhazujte je, správně uskladněné dojdou a získají barvu, chuť i aroma

Mochyni mnozí znají jako Physalis nebo jako „lampionky“. Po odkvětu se totiž kalich rostliny zvětší a vytvoří balonkovitě nafouknutý „lampionek“, který chrání bobuli uvnitř. Nespleťte si ale druh: zatímco mochyně peruánská (Physalis peruviana), o níž je řeč, vytváří kalichy šedozelené barvy, mírně jedovatá mochyně židovská třešeň (P. alkekengi) je známá oranžovými kalichy. 

Trnkový gin: trpké a svíravé plody po přemrznutí zesládnou. Připravte si z nich výborný domácí aperitiv

www.nkz.cz

Nezralé plody mochyně jsou mírně jedovaté 

Nezralé bobule mochyně peruánské jsou mírně jedovaté. Zralost se pozná podle květních kalichů, které začnou zasychat a získají šedozelenou barvu – odstraňují se však až před konzumací bobulí. Žlutooranžové zralé plody chutnají jako jahody, kiwi a meruňky dohromady, voní po ananasu a v chladu vydrží hodně dlouho. Semínka z dužniny je možné omýt, usušit a na jaře opět vysít. 

Nedozrálé bobule mochyně přeneste do tepla 

Aby bobule mochyně peruánské dozrály a získaly dobrou chuť i aroma, potřebují čas. V květináčích přenesených do skleníku nebo do zimní zahrady stihnou dozrát i pozdě založené plody. 

Pokud však skleník a zimní zahradu nemáte, sesbírejte nezralé plody ještě před prvním mrazem, uložte je do mělké krabice a uskladněte v suché místnosti s teplotou 20 až 25 °C. Jakmile bobule uvnitř usušených pergamenových kalichů zoranžoví, můžete je jíst. Popsaný postup však funguje pouze s plody mochyně peruánské, nikoli s malými plody jedlé mochyně ojíněné (P. pruinosa).  

Zdroj: aktualizovaný autorský článek

Zapomenuté mišpule, jeřabiny a moruše se hodí do přírodních zahrad

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada