Proč používat hnojivo z droždí a k jakým rostlinám?
Droždí obsahuje vitamíny skupiny B, cholin, kyselinu pantothenovou, minerály (vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, sodík, selen a další) a prospěšné kvasinky. Stačí málo a všechny je můžete využít pro podporu tvorby kořenů, zvýšení odolnosti rostlin vůči chorobám a škůdcům a celkovou podporu jejich růstu – a to pokojových i těch zahradních. Navíc je hnojivo z droždí šetrné k přírodě.
Hnojení droždím:
- Podporuje zakořenění sazenic.
- Zvyšuje úrodu.
- Posiluje kořeny a stavbu rostlin.
- Zlepšuje květ a pupeny u okrasných rostlin.
- Omezuje výskyt škůdců.
Jaké rostliny (ne)hnojit droždím?
Hnojivo z droždí prospěje většině pokojových, balkonových i zahradních rostlin, které plodí ovoce nebo zeleninu, nebo jsou kvetoucí. Zvlášť účinné je na rajčata, okurky, papriky, jahody, cukety, dýně, růže, muškáty a orchideje, jen hnojivo nelijte na listy, protože by je mohlo popálit.
Ani tak ale není univerzálním hnojivem. Obecně lze říci, že bychom ho neměli používat k rostlinám, které preferují kyselé prostředí, například hortenzie, borůvky, rododendrony a další. Droždí totiž obsahuje dusík, jenž zvyšuje pH zeminy.
Jak si připravit hnojivo z droždí?
Hnojivo z čerstvého droždí
- 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
- 0,5 litru teplé vody (ale ne vroucí)
- 1 lžíce cukru (volitelně)
- 5 litrů vody na ředění
Droždí rozdrobte do nádoby a zalijte vodou, přidejte cukr a promíchejte. Nádobu přikryjte plátýnkem nebo utěrkou a nechte na teplém místě kvasit 24 až 48 hodin. Směs by měla bublat a pěnit. Roztok nařeďte vodou.
Jak hnojivo z čerstvého droždí použít?
Rostliny zalévejte jednou za týden až 10 dní, přičemž hnojivo z droždí můžete skladovat v lednici, a to po dobu dvou týdnů.
Hnojivo ze sušeného droždí
7 g sušeného droždí smíchejte se dvěma lžícemi cukru a 10 l vody. Hnojivo řeďte v poměru 1:3 nebo 1:4 odstátou vodou a používejte každé dva týdny.