Josta zažívá v posledních letech něco jako renesanci. Sice byla vyšlechtěna už v roce 1977 v tehdejším NDR, ale po slávě, kterou sklidila u našich babiček, jakoby upadla v zapomnění. Teď naštěstí křížence černého rybízu a angreštu znovuobjevujeme.
Co byste o jostě měli vědět
Jde o beztrnného křížence černého rybízu a angreštu, který v ideálních podmínkách dorůstá až do dvoumetrové výšky. Oproti svým rodičům je tedy větší a rozložitější. Pořídit si ho můžete ve dvou podobách - keřové a stromkové. Snazší pro pěstování je ale klasický keř. Stromky se totiž při větším větru snadno vyvrátí.
Skvělé je, že josta absolutně nezajímá škůdce a většina odrůd je rezistentní i vůči typickým chorobám rodičů, nenapadá je vlnovník rybízový, ani americké padlí angreštové.
Jak pěstovat jostu
Josta je na pěstování opravdu nenáročná. Až si ji přinesete domů, najděte jí slunečné stanoviště a místo, kde je alespoň středně propustná zem plná živin. Po vysazení ji nezapomeňte zalévat, dokud pořádně neprokoření. Pro výsadbu volte raději podzim, v tomto ročním období je víc srážek než zjara a tím pádem větší jistota, že se keř uchytí.
Už příští rok na jaře začne bujně růst a vy v létě sklidíte první plody.
Řez josty
Plody se tvoří podobně jako u rybízu už na loňských výhonech a výhodou je, že na víceletých větvích rostou další krátké výhony, které zůstávají plodné po celé roky. To znamená, že josta bude potřebovat oproti jiným bobulovinám minimum vaší péče při přořezávání.
V srpnu, po sklizni, keř prořežte pouze tak, aby zůstal volný a vzdušný a i bobule uvnitř mohly pěkně zrát. Větší zásah si rostlina vyžádá až zhruba po 6 letech, kdy bude třeba odříznout u země staré výhony a nechat prostor mladým.
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.