Řez ostružiníku se provádí obvykle v říjnu, v oblastech s mrazivým počasím ho ale odložte až na březen. Pokud však na keři objevíte vlnovníka Essigova, ořezejte ostružiník co nejdříve, ideálně hned po sklizni. Jak při řezu postupovat?
Odstraňte všechny výhony, které už plodily
Základní pravidlo řezu ostružiníků zní: odplozené výhony musí pryč. Během každoročního řezu proto odstraňte nejprve všechny výhony, které už plodily. Poznáte je podle červenohnědé kůry a rozvětvených, většinou už zaschlých lat se zbytky plodů. Jak postupovat dál?
Z letošních výhonů ostružiníku vyberte nejsilnější
Z letošních zelených výhonů, v závislosti na odrůdě někdy také načervenalých mladých výhonů vyberte pět nejsilnějších z každého keře. Všechny ostatní tenké nebo nadbytečné výhony uřízněte těsně nad zemí.
Dlouhé postranní výhony ostružiníku zkraťte
Až jeden metr dlouhé postranní výhony, které se už vytvořily na nových hlavních výhonech, zkraťte v závislosti na době řezu na dva až tři listy nebo pupeny.
Výhony ostružiníku vyvažte k drátům opory
Vázacím drátem, lýkem nebo šňůrou vyvažte všechny výhony, které budou během následujícího léta plodit, k napnutým vodorovným drátům opory. Nepřivazujte je ale příliš pevně, aby později nedocházelo k odírání kůry. Nejspodnější drát vyhraďte mladým výhonům, které začnou rašit během léta.
Oddělení výhonů pro novou a pro další sezonu
Pěstování ostružiníku ve špalíru na drátěnce můžete při řezu využít tak, že výhony, které budou plodit v nové sezoně, vyvážete na jednu stranu, a výhony, které teprve vyraší a zaplodí až v další sezoně, vyvedete na druhou stranu (strany se tak budou střídat). Usnadníte si tím řez i prosvětlování, a to především u trnitých odrůd.