Co způsobuje hořkost cuket
Všechny tykve, tedy nejen cukety, ale i dýně a okurky, mají tendence vytvářet a hromadit v sobě toxin zvaný kukurbitacin ze skupiny hořčinů. Je to extrémně hořká látka, jejímž primárním cílem je odpuzení škůdců, hlavně býložravců. Postupem let šlechtitelé vyvinuli odrůdy s minimální nebo žádnou produkcí kukurbitacinu, ale pokud chcete pěstovat původní odrůdy, hořkosti se v určité míře nevyhnete.
Důležité je vědět, že pokud je rostlina v nepohodě, kukurbitacin produkuje ve větší míře. Mezi stresové faktory toho patří docela dost: málo vody nebo naopak její přebytek, horko, extrémní výkyvy počasí, napadení škůdci…
Prevencí nahromadění toxinu je dbát na pravidelnou zálivku, hlídat případné napadení škůdci a pěstovat odrůdy, které jsou vůči hořknutí odolné. Dobré je nenechávat cukety přerůst, jedna rostlina totiž zvládne najednou “uživit” pouze 4 plody. Když je jich víc, dostává se do stresu. Sklízejte proto cukety menší, budou chutnější a hlavně rostlinu podpoříte v nasazování dalších květů a plodů.
Je hořká cuketa jedovatá?
Hořčiny jsou toxiny, takže pokud bychom to vzali ve zkratce, byla by odpověď ano. Jenže tak jednoduché to není. Toxiny v malém množství najdeme v celé řadě plodů a přesto je konzumujeme. Důležité je totiž, kolik jich sníme. V malém množství nám nic neudělají, když je jich trochu víc, způsobí nám zažívací potíže, ale ve chvíli, kdy zdlábneme jídlo, v němž je hlavní surovinou hořká cuketa, může to skončit katastrofou. Tak jako před pár lety v Německu, kdy se darovanou cuketou otrávil starší pár a pro pána tento kulinářský zážitek skončil fatálně.
Otravě se ale dá předejít docela snadno, každou cuketu ochutnejte, než z ní začnete připravovat nějakou dobrotu. Stačí strčit kousek do úst a pokud obsahuje kukurbitacin, sousto velmi rychle vyplivnete, jak bude hořké.
Co s hořkou cuketou
Cuketa většinou velmi dobře a rychle roste, takže když narazíte na jeden hořký plod, prostě ho vyhoďte do kompostu.
Hořké okurky nakladačky se nakládají do sladkokyselého nálevu, protože ocet dokáže kukurbin eliminovat. Podobně to funguje i u cuket - když je naložíte do octového nálevu a zavaříte, hořkost zmizí.
Řada lidí se řídí také babskými radami a hořké plody nakrájí na plátky a silně posolí. Tykve obsahují hodně vody, kterou sůl “vytáhne” a s ní i nedobré hořčiny. Kousky zeleniny pak stačí jen opláchnout.
Zdroj: www.ueb.cas.cz
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.