Jakmile se v osetých nádobách či platech objeví tenké „nitky“ klíčních rostlin se zelenými děložními lístky, je fáze klíčení u konce a vy můžete nejsilnější rostlinky přesadit, pikýrovat neboli „přepíchnout“. Vzešlé rostliny jednoťte nejlépe ráno.
Jak zacházet s výsevními páskami a disky
Co k pikýrování potřebujete
K přesazování (přepichování) rostlin můžete použít sadbovače z plastu nebo z lisované bílé rašeliny, anebo jednotlivé květináče, vše naplněné čerstvou zeminou. Vyplatí se substrát určený pro výsevy a pikýrování, který má nízký obsah živin a žádné organické zbytky, což zabrání příliš rychlému růstu sadby a šíření škodlivých hub a bakterií. Příměs rašeliny, hlinité půdy a písku navíc zajistí optimální provzdušnění půdy a zároveň zadržování vody.
Jednoduchý postup při pikýrování
Přepíchnutí rostlinek (vybírejte jen silné a zdravé) do sadbovačů vám usnadní pikýrovací kolík. Jemně jím oddělte přesazovanou rostlinu od ostatních a i s kořeny (a případně i trochou půdy na nich) ji přeneste na místo výsadby. Kolíkem vytvořte v půdě odpovídající jamku, rostlinu do ní přesuňte a pomocí kolíku k ní opatrně přihrňte zeminu a mírně ji utužte.
Pokud použijete sadbovače z lisované rašeliny nebo papíru, můžete je později vysadit rovnou do venkovních záhonů i s rostlinami. Přesazené mladé rostliny postavte na světlé a teplé místo a zalévejte je rozpračovačem. Přísun čerstvého vzduchu jim usnadní přechod do venkovních podmínek.
Před výsadbou ven rostliny otužujte
Před vysazením do volné půdy (až po květnových zmrzlých mužích) je nutné zeleninu i letničky postupně otužovat. Stačí několikrát za den pustit do skleníku čerstvý vzduch anebo sazenice alespoň po dobu jednoho týdne vynášet během dne ven. Podmínkou je však zatažená obloha. Na život mimo skleník si mnoho druhů rostlin přivyká také snížením počtu zálivek.