Zásoby na měsíce dopředu: zavařte, nasušte, zamrazte si úrodu. Ušetříte tak stovky, ne-li tisíce

Mražení je téměř bez práce

Omýt, osušit a v případě potřeby nakrájet a uložit po jednotlivých porcích do mrazáku. Tento způsob uchovávání úrody je téměř bez práce a hodí se téměř pro všechny druhy ovoce a zeleniny. Přesto máme pár tipů, jak na něj, aby byl výsledek dokonalý

  • Drobné ovoce jako jsou borůvky, maliny nebo rybíz, se v mrazáku snadno slepí dohromady. Aby se tak nestalo, dejte je nejprve do mrazáku na pečícím papíře na plechu nebo v pekáčku v jedné vrstvě. Jakmile zmrznou, přesypte je do krabičky nebo sáčku, už se neslepí.
  • Bylinky je lepší nakrájet, naporcovat třeba do tvořítek na led a zalít olejem nebo vodou. Zalití tekutinou zabrání, aby se v mrazáku zbytečně vysušovaly a navíc budete mít k dispozici vždy porci tak akorát.
  • Zelenina, která obsahuje hodně vody, ji zmrazením “pustí”. U té, kterou pak chcete využít na tepelné zpracování, to vůbec nevadí, ale jestli budete chtít zeleninu konzumovat studenou, třeba nastrouhané salátové okurky na salát, je potřeba počítat s tím, že kvalita trochu utrpí. 
  • Tip: z mraženého ovoce nebo zeleniny můžete dělat po rozmrazení klidně marmelády, kečupy nebo čatní. Jestli se vám do toho nechce teď, tímto způsobem to můžete odsunout na později.

Sušené zabere méně místa a zužitkujete i “zbytky”

Kdo má doma sušičku ovoce, nejspíš už poznal její kouzlo a přístroj je celé léto v běhu. Kromě klasického (libovolného) ovoce, plodové zeleniny nebo bylinek v ní můžete kouzlit i se zbytky. Jestli máte chemicky neošetřenou zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky nebo z prověřených farmářských zdrojů, nebojte se nasušit si i slupky ze zeleniny, její nať nebo slupky z jablek. Vždy, když budete loupat (pečlivě omytou) zeleninu (skvělá je pro tyto účely mrkev, petržel, celer, pastinák…), slupky nasušte a pak podrťte. Vytvoříte si domácí zeleninovou směs do polévek nebo omáček. 

 

Sušit můžete i slupky z ovoce, třeba jablek nebo hrušek. Z těch zase vykouzlíte sladký voňavý čaj. Stačí je uchovávat ve vzduchotěsné sklenici a nasušené vydrží až do jara.

 

Kečupy, marmelády nebo čatní zvládnete levou zadní 

Všimli jste si, kolik v obchodě stojí poctivý kečup, kvalitní marmeláda nebo zajímavé čatní? Za jednu skleničku dáte stovku, i víc, ani nemrknete. Přitom cokoliv si dokážete vyrobit snadno doma. Stačí zalistovat prověřenou kuchařkou (a že jich je k dispozici nepřeberné množství) a nebo vyzkoušejte náš tip na geniální pečená rajčata.

 

Do pekáčku vyrovnejte zralá rajčata (mohou to být buď drobná koktejlová vcelku nebo nahrubo nakrájená velká), vydatně osolte, opepřete, pocukrujte (cukr vytáhne chuť rajčat), přidejte několik prolisovaných stroužků česneku (směs snese česneku hodně), snítku rozmarýnu a bazalky a zakápněte olivovým olejem. Pečte za občasného promíchání tak dlouho, dokud se ze směsi nevypeče téměř všechna šťáva. Vložte do čistých sklenic a sterilizujte (nebo horké otočte vzhůru nohama jako marmelády). Směs můžete použít studenou jako přílohu k sýrům, ale poslouží jako skvělý základ pro přípravu rajčatové omáčky na těstoviny.