Jak na sušení citrusů k vyrábění vánočních dekorací
První adventní neděle se blíží, a tak už se pomalu dostáváme do vánoční nálady. Pokud jste odhodláni letos dekorace vyrobit, pak určitě vyzkoušejte naše tipy, k nimž vám stačí pouze citrusy. Sáhnout můžete po citronu, pomeranči, grepu, limetce i mandarince, přičemž ale dobře vypadá i kombinace více druhů, protože každý bude mít jinou barvu. Jejich sušením získáte přírodní ozdobu, která se hodí na adventní věnec, vánoční stromeček, svícen i jako dekorace na dárky.
Usušte citrusové plátky správně
Budete potřebovat ostrý nůž, papírové utěrky, plech, pečicí papír a troubu nebo v ideálním případě sušičku na potraviny.
- Citrusy omyjte a osušte.
- Nakrájejte je na plátky o tloušťce 0,5 cm. Plátky by měly být rovnoměrné, aby se správně usušily.
- Plátky položte na papírové utěrky a jemně je osušte. Díky nižšímu množství šťávy se budou rychleji sušit.
- Předehřejte troubu na 50–70 °C, a to s funkcí horkého vzduchu.
- Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly.
- Nechte pootevřená dvířka trouby a sušte je 3–4 hodiny, přičemž je každých 30 minut otočte. Pokud používáte sušičku na potraviny, plátky citrusů rozložte na síta a sušte při teplotě 50–55 °C po dobu 8–10 hodin.
- Dílo je hotové, když jsou plátky suché, ale pružné. Rozhodně by se neměly lámat.
Využití citrusových koleček je pak zcela na vaší fantazii. Hodí se na adventní věnec i svícny, k zavěšení na vánoční stromeček, nalepení na dárky atd.
Hvězdičky a srdíčka ze slupek citrusů
Až si budete loupat nějaký citrus, slupku nevyhazujte. Raději z ní pomocí malých vykrajovátek vyrobte hvězdy a srdce, které potom přilepte na provázek nebo stuhu, a ozdobte stromeček, případně použijte jako girlandu. V obchodě také můžete zakoupit řetěz se světýlky, dozdobit ho citrusovými tvary a omotat kolem adventního věnce, případně pořídit delší a dát ho na vánoční stromek.