Jak upravit o ošetřit řezané květiny, aby vám ve váze vydržely co nejdéle

Různé druhy květin mají ve váze různě dlouhou trvanlivost. Například platí, že čím intenzivněji daná rostlina voní, tím rychleji jako řezaná vadne. Existuje však několik obecných pravidel, která se vyplatí dodržovat u všech řezaných rostlin bez ohledu na druh. 

Naučte se vázat kytici krok za krokem

www.nkz.cz

Měkké stonky květin seřízněte šikmo, dřevité rozštěpte

O seřezávání stonků květin jste už asi slyšeli. Potom, co si rostliny přinesete domů, zkraťte je na požadovanou délku (s ohledem na výšku vázy nebo jiné nádoby). Konce stonku pak zastřihněte ostrými nůžkami nebo seřízněte nožem. U měkkých stonků veďte střih nebo řez šikmo v ostrém úhlu. Zvětšíte tím plochu, kterou bude rostlina přijímat vodu. Navíc, šikmo seříznutý stonek se nebude dna aranžovací nádoby dotýkat celou plochou, ale jen špičkou, což opět hraje roli při příjmu vody. 

U dřevitých stonků však konce stonků zastřihněte nebo seřízněte rovně, a nožem je pak odspodu podélně rozřízněte v délce asi 3 cm. Opět tak zvětšíte řeznou plochu. Nůžky i nůž by měly být čisté a ostré. Tupým břitem by se stonky spíš rozdrtily a pletiva přijímající vodu poničila. 

Všechno, co by zůstalo pod vodou, ze stonků odstraňte

Nyní ze stonků šetrně otrhejte nebo jinak odstraňte všechno, co by ve váze jinak zůstalo po vodou (listy, malé květy nebo plody, trny). Pokud byste to neudělali, začaly by se listy a spol. ve vodě rozkládat, a mikroorganismy, které zkracují životnost řezaných květiny, by se ve vodě množily ve velkém. 

Květinová etiketa není věda

www.nkz.cz

Stonky, které roní „mléko“, krátce spařte horkou vodou

Pokud máte v kytici rostliny, z jejichž stonků vytéká po řezu rostlinná šťáva nebo tzv. mléko, ponořte jejich konce (stačí jen pár cm) na půl minuty do vroucí vody. Dbejte přitom na to, aby pára nepoškodila květy rostlin. Následně květiny postavte na chvíli do nádoby s čistou vodou pokojové teploty. Spaření prodlouží trvanlivost těchto květin a zároveň ochrání ostatní rostliny v kytici, pro něž by mohlo být „mléko“ toxické. 

Klíčem k trvanlivosti kytice je ale hlavně čistá voda

Tohle určitě znáte: voda ve váze se začne po několika dnech „kazit“. Někdy je zakalené, jindy zezelená nebo zapáchá, organická hmota se v ní zkrátka rozkládá a bakterie se hromadně množí. Nic z toho samozřejmě životnosti květin ve váze neprospívá. Vodu proto rostlinám měňte každé dva nebo tři dny. Měla by být čerstvá a pokojové teploty. 

VIDEO: vypichované květinové aranžmá

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada