Během sezony, kdy je dostatek světla a tepla, probíhá v zelených listech fotosyntéza. Při ní jsou klíčová hlavně zelená barviva, resp. chlorofyl. V listech jsou obsažená ale i jiná barviva, třeba žlutá – karotenoidy, která jsou však těmi zelenými překrytá.
Žluté, červené i hnědé podzimní listy
S tím, jak končí sezona a v listech se utlumuje fotosyntéza, dochází k rozkladu chlorofylu a žlutá barviva se zviditelní. I karotenoidy ale z listů částečně mizí a vytvářejí se antokyany, červené látky zabarvující běžně květy nebo plody. Za odstíny žluté, oranžové a červené tak stojí různé zastoupení karotenoidů a antokyanů v listech. Za hnědé zbarvení odpovídají látky zvané melaniny – vzpomeňte si třeba na dubové listy.
Listy opadávají kvůli úsporám vody
V zimě je pro dřeviny obtížné čerpat ze studené nebo zmrzlé země vodu. S klesající teplotou vzduchu a půdy a stále kratšími dny se proto snaží omezit odpar vody a v rámci úsporných opatření shazují i listy.
Procesy související s přípravou a přečkáním období vegetačního klidu se ale nedějí samy od sebe – iniciují je rostlinné hormony. Na opadu listů se podílí konkrétně kyselina abscisová, která zároveň zpomaluje růst rostlin, brání předčasnému klíčení semen rostlin nebo rašení pupenů.