Co budete k výrobě bezové zmrzliny potřebovat? Připravte si 10 květenství bezu černého, 125 ml polotučného mléka, 125 ml smetany ke šlehání (33%), 125 g cukru krupice, 2 žloutky, 375 g zakysané smetany a citronovou šťávu podle chuti.
Příprava zmrzliny z bezových květů chce čas
Postup je jednoduchý. Nejprve z květů vysypte všechen drobný hmyz a z květenství odstraňte dlouhé stopky. Květy neoplachujte, tak v nich zůstane víc pylu (pozor ale na alergie). Všechna květenství pak vsypte do uzavíratelné nádoby, zalijte je mlékem a smetanou a důkladně promíchejte. Nádobu uzavřete, přesuňte alespoň na den do lednice (24 hodin a více) a občas promíchejte.
Po uplynutí této doby mléčnou směs přeceďte do hrnce a nasáklá květenství k ní přes plátno vymačkejte. Přidejte cukr a tekutinu zahřejte, aby se rozpustil (ale nevařte). V jiné nádobě rozšlehejte žloutky a horkou bezovou směs k nim pomalu přilévejte. Nyní vše přesuňte zpět do hrnce, vařte do zhoustnutí a pak přes sítko přelijte do mísy. Výslednou hmotu zchlaďte, vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou.
Zmrzlinu vytvoříte i bez zmrzlinovače
Máte-li k dispozici zmrzlinovač, máte téměř hotovo. Pokud zmrzlinovač nevlastníte, nevadí, zmrzlinu zvládnete i bez něj. Budoucí zmrzlinu přelijte do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku.
Aby se však ve zmrzlině netvořily hrudky a krystalky ledu, je nutné ji během mrazení několikrát z mrazničky vyndat a promíchat. Ideální interval je 30 až 45 minut. Tuhnoucí zmrzlinu pokaždé lžící nebo vidličkou narušte (hlavně podél okrajů nádoby) a zamíchejte. Výsledná zmrzlina by měla být jemná, hladká a pěkně nadýchaná (tuhnutí a promíchávání může trvat dvě až čtyři hodiny). Před podáváním nechte zmrzlinu mírně povolit.
Recept byl převzatý z knihy Zmrzliny (od Kateřiny Kočičkové) vydané v edici Apetit osobnosti.