Léčebné účinky mají v levanduli obsažené silice, glykosidy a třísloviny. Levandule tak díky nim působí sedativně a uklidňuje, snižuje krevní tlak, nervozitu a stres, zlepšuje náladu a řeší potíže s usínáním. Olej z levandule se proto používá jako přísada do koupelí, místo tělového krému nebo k aromatickým masážím. Funguje rovněž jako antiseptikum, pomáhá při hojení drobných ran, popáleni a štípanců od hmyzu, který mj. odpuzuje. Ulevuje také při bolestech hlavy a revmatismu. Užívat se může i vnitřně, nás návod se ale vztahuje na olej určený k zevní aplikaci.
Levandule vhodné pro výrobu oleje
Levandulový olej s léčebnými účinky se vyrábí buď z levandule úzkolisté (nazývané také lékařské), nebo levandule širokolisté (u nás méně pěstované). Takzvaný lavandin, který je křížencem obou zmíněných levandulí, je k přípravě tohoto oleje nevhodný. Obsahuje sice více vonných silic, nemá však léčivé účinky.
Existují dva postupy domácí výroby – olej připravený za studena a za tepla. Při obou se používají sušené květy, čerstvé je proto nutné usušit. Z polokeřů proto odstřihněte dlouhé stonky i s květy, svažte je provázkem do několika svazků a zavěste ve volném a vzdušném, ale hlavně stinném prostoru. Sušení květů dejte čas do doby, dokud nepůjdou květy ze stonku lehce sdrhnout. Samotné květy pak nasypte do dostatečně velké nádoby, v níž budete olej připravovat, a dřevěnou paličkou (nebo jiným nástrojem) je co nejvíce podrťte.
Vlastní výroba levandulového oleje
Rozdíl mezi výrobou levandulového oleje za studena a za tepla je v délce přípravy. Za tepla navíc dochází k určité ztrátě léčivý látek. Na druhou stranu budete moci olej hned používat, zatímco příprava za studena se protáhne na dva až tři týdny. V obou případech budete potřebovat tzv. nosný olej. Doporučovaný je mandlový, jojobový nebo meruňkový, použít je ale možné i olivový, ricinový nebo rýžový.
Při přípravě za studena květy zalijte dostatečným množstvím vybraného oleje. Důležité je, aby všechny květy byly olejem zalité. Nad vrstvou květů by měla být ještě asi centimetrová vrstva oleje a nad ní několik centimetrů volného prostoru. Nádobu uzavřete a postavte na tmavé, ale teplé místo. Po dvou až třech týdnech olej přefiltrujte a nalijte do lahví z tmavého skla. V suchu a temnu by měl olej vydržet až půl roku.
Zvolíte-li rychlejší postup, přiveďte nejdříve olej k varu, vsypte do něj usušené květy a na silném ohni vařte zhruba pět minut. Poté plamen ztlumte a při mírném varu a občasného míchání vařte ještě tři hodiny. Po vychladnutí a přecezení přelijte olej do tmavé láhve a můžete ho hned používat.