Inspirovat se můžete následujícími recepty. V případě, že je ovoce moc kyselé, můžete džem během vaření přisladit.
Třešňový džem s jahodami
- Co budete potřebovat: 0,5 kg vypeckovaných třešní, 0,5 kg jahod, 1 balení želírovacího cukru (např. JamFix 1:1 od české firmy Labeta), kyselinu citronovou podle chuti, šťávu z půlky citronu, 800 g cukru
- Jak postupovat: ovoce rozmělněte tyčovým mixérem, přidejte šťávu z citronu, která dodá aroma, a JamFix smíchaný s cukrem. Povařte alespoň 5 minut a průběžně sbírejte pěnu. Nezapomeňte ochutnat a dochutit kyselinou citronovou.
- Želírovací zkouška – kapku džemu dejte na talířek a pokud nestéká, můžete jím plnit čisté a vypařené sklenice, které následně otočte dnem vzhůru. Pokud je džem příliš tekutý, přidejte ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.
Labeta
Sklenice i víčka musejí být čisté a vypařené horkou vodou – nejjednodušší je dát je do myčky.
Foto: Labeta
Višňový džem v čokoládě
- Co potřebujete: 800–900 g vypeckovaných višní, želírovací cukr (JamFix 2:1 od Labety), 500 g cukru, polévkovou lžíci rumu, hořkou čokoládu dle chuti, kousek másla.
- Jak postupovat: připravte si čisté, vroucí vodou vypařené sklenice. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijte troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Vylitou sklenici dejte na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla – nesmíte ji ale v lednici zapomenout, jinak namrzne a při plnění marmeládou by praskla. Omyté a vypeckované višně rozmixujte, přidejte lžíci rumu, přisypte JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3–5 minut. Horkým džemem plňte připravené sklenice, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
- Tip na rychlejší variantu: chcete-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžete čokoládu nastrouhanou na hobliny vmíchat přímo do džemu těsně před plněním sklenic. Džem tak bude sladší celý, nejen u stěn.
Jak džemy skladovat
Džemy uskladněte na chladném a tmavém místě, budou tak chráněny mj. před změnou barvy. Načaté sklenice uchovávejte v chladničce, protože při odebrání džemu se může poškodit pevná struktura zavařeniny a začít vystupovat šťáva. Trvanlivost džemů je minimálně rok.
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada