Pečená dýně Hokaido má kromě chuti i další přednosti. Její příprava je jednoduchá, rychlá, vše ostatní zařídí předehřátá trouba. Opečená dýně je také poměrně sytá, takže se hodí jako hlavní jídlo, ale i příloha k masu. Navíc si rozumí s bylinkami, česnekem, sýrem, ořechy... můžete podle libosti experimentovat.
Dýně s česnekem a tymiánem
Dýni Hokaido omyjte, oloupejte (není nutné) a vydlabejte z ní semínka. Dužninu nakrájejte na 2 cm široké půlměsíčky, které následně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dýni potřete nátěrkou z olivového oleje, soli, česneku a tymiánu nebo jiných bylinek. Pečte v troubě při 180 °C až do změknutí.
Dýni servírujte s jogurtem
Dýni opět zbavte semínek a dužninu nakrájejte na půlměsíčky. Potřete je olejem, osolte a opepřete. Do pekáčku vložte dýni s neoloupanými stroužky česneku a listy šalvěje a pečte zhruba 20 minut. Poté dýňové půlměsíčky otočte a pečte ještě 10–15 minut. Podávejte s bílým jogurtem, který můžete dochutit solí, rozmačkaným česnekem nebo citronovou šťávou.
Dýně se sýrem a ořechy
Plod dýně očistěte, odstraňte z něj semínka a dužninu pokrájejte na kostky. Ty v míse promíchejte s trochou olivového oleje, soli, pepře a nasekaným rozmarýnem (nebo tymiánem, saturejkou či majoránkou). Po upečení v troubě dýni smíchejte podle chuti s medem, hořčicí nebo obojím a podávejte s kousky plísňového sýru a vlašských ořechů.
Dýně v kombinaci se smetanou
Dýni připravte – omyjte, zbavte semen a pokrájejte na půlměsíčky. Podle vlastních preferencí ochuťte solí, pepřem a bylinkami, zakápněte olivovým olejem, promíchejte a dejte péct na zhruba 40 minut. V polovině pečení dýni obraťte a pět minut před koncem ji posypte nastrouhaným tvrdým sýrem. Podávejte s dipem připraveným z polotučného tvarohu, zakysané smetany, soli, bylinek a česneku.
Dýně s chilli a avokádovým dipem
Připravte dýni tak jako v předchozích receptech. Potřete ji olejem doplněným rozmačkaným česnekem a k soli, pepři a bylinkám přidejte i špetku chilli. Než se dýně upeče, připravte si dip. Rozkrojte avokádo, vyjměte z něj pecku a dužninu lžičkou vydlabejte. Přidejte k ní sůl, pepř a citronovou šťávu, případně česnek a vše vidličkou rozmačkejte.