Výhonky zeleného chřestu upravené v páře nebo blanšírované ve slané vodě jsou hotové během několika minut. Vynikající jsou také grilované nebo smažené. To vše ale pod jednou podmínkou – musejí být opravdu čerstvé, včas sklizené a uříznuté ve správné výšce.
Podle čeho poznáte, že bude zelený chřest chutný
Při nákupu chřestu se dívejte na horní i dolní část výhonků. Hlavičky by měly být vždy pevně uzavřené. Pokud se už začínají rozvíjet, znamená to, že byly výhonky sklizeny pozdě. Takový chřest bývá v dolní části dřevnatý.
Dolní část chřestových výhonků musí být také výrazně zelená. Zelený chřest se světlými konci určitě nekupujte. Byl uříznut příliš blízko kořenového systému, a jeho výhonky tak budou mít hořkou chuť.
O čerstvosti zeleného chřestu svědčí místa řezu, která by měla být vlhká. U chřestu prodávaného v bedýnkách anebo loubkových koších se můžete o svěžesti chřestu snadno přesvědčit, svazky zabalené v papíru bohužel zkontrolovat nelze.