Sušená rajčata mají výraznější chuť než čerstvá a můžete je konzumovat na mnoho způsobu i za několik měsíců. Jedí se samotná (nejlépe k bílému vínu) nebo s opečeným chlebem a přidávají se do těstovin a omáček, k rýži, masu i rybám. Olej z naložených sušených rajčat má navíc zajímavou chuť a vůni, využívá se proto do salátů, na těstoviny, k pokapání chleba... Nejdřív je ale potřeba rajčata usušit.
Jaká rajčata jsou vhodná k sušení
K sušení jsou nejlepší velká dužnatá rajčata, která obsahují méně vody. Plody by měly být pevné a bez poškození. V Itálii se rajčata suší na osluněných střechách a terasách domů i několik dnů. U nás přichází v úvahu několikahodinové sušení v troubě nebo sušičce ovoce, případně předsušení plodů na slunci a dosušení pomocí zmíněných spotřebičů.
Zralá rajčata bez stopky omyjte, osušte a rozkrojte na půlky, z nich pomocí lžičky vyjměte tekutý vnitřek se semínky. Předtím ještě můžete z rajčat odstranit slupku, ale není to nutné. K rovnoměrnému sušení přispěje, když každý kousek rajčete propíchnete párkrát ostrým nožem. Připravená rajčata posolte, případně postříkejte olivovým olejem, a nechte hodinu nebo dvě zavadnout.
Pravidla pro osázení okrasného záhonu, která byste měli znát
Jak správně sušit rajčata v troubě
Při sušení v troubě si připravte plechy vyložené pečicím papírem a rajčata na ně řezem nahoru vyskládejte. Možností je i drátěná mřížka nebo rošt, na nichž budou rajčata vysušená rovnoměrněji. Troubu předehřejte na 90 °C a nastavte horní a dolní ohřev, nebo ještě lépe horkovzdušný program, který sušení urychlí. I tak ale počítejte, že sušením bude trvat 8 až 10 hodin. Důležité je nechat troubu pootevřenou na zhruba 5 cm (dejte něco mezi dvířka), aby měla kudy odcházet odpařovaná vlhkost.
Pokud použijete k sušení rajčat několik plechů, nezapomeňte jejich pozice v troubě průběžně měnit a plechy otáčet. Rajčata průběžně kontrolujte, ale nedochucujte – koření nebo bylinky se mohou spálit. Dobře usušená rajčata by měla být pružná a vláčná, ne však tvrdá a lámavá. Po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo uzavíratelných sáčcích na tmavém místě s nižší teplotou.
Sušení rajčat v sušičce ovoce
I pro sušení v sušičce použijte pevná zralá rajčata. Po odstranění stopky je omyjte a zbavte vnitřku se semínky. Velké plody nakrájejte na stejně silné, zhruba půlcentimetrové plátky (tenčí rychle tmavnou, silnější se nerovnoměrně suší) a osolte je. Menší rajčata stačí rozkrojit na polovinu. Plátky pak rozložte na síta v sušičce tak, aby se nepřekrývaly a byl mezi nimi prostor pro cirkulaci vzduchu. Sušičku nastavte na doporučený program nebo na 60 °C a sušte 6 až 8 hodin. Jednotlivá síta během té doby přesunujte, aby se všechna rajčata sušila rovnoměrně. Tenčí plátky můžete vyndavat dříve, aby se nepřesušily. Po usušení a vychladnutí rajčata buď naložte do oleje, nebo skladujte ve vzduchotěsném obalu. V chladu a temnu v něm vydrží půl roku i déle.