Svíravou a trpkou chuť trnek (někdy označovaných i jako prunélky) způsobuje obsah tříslovin, kyselin a vitaminu C. Typická chuť plodů se zmírní a trnky zesládnou, až když přejdou mrazem.
Trnky se kompotují a nakládají jako olivy
Keře trnek (Prunus spinosa) najdete na remízcích mezi poli nebo na kraji lesa. Na jejich plodnost se ale nemůžete spolehnout tak, jako třeba na šípky – jeden rok zaplodí hodně, druhý skoro vůbec. Přesto se je vyplatí hledat.
Plody trnky jsou modročerné ojíněné kulovité peckovice se zelenožlutou dužninou, která se těžko odděluje od pecky. Dozrávají v září až říjnu (když je natrháte včas, můžete gin na Vánoce už degustovat). Kromě uvedeného využití se přidávají i do kompotů, pálí se z nich kořalka nebo slouží k dobarvování portského vína. Ve Francii se trnky nakládají jako kapary nebo olivy.
Jak si doma připravíte trnkový gin
Nasbírejte trnky. Plody omyjte, osušte a každou několikrát propíchněte jehlou a plody pak nasypte do uzavíratelné skleněné nádoby. K trnkám přidejte cukr podle chuti (některé receptury uvádějí na gram trnek gram cukru, jiné doporučují třetinové množství). Někdo přidává místo cukru také med a k tomu hrst mandlí. Vše zalijte ginem (použít můžete i brandy nebo vodku) a nechte tři měsíce v chladu a temnu stát. Se sklenicí občas zatřeste, je nutné, aby se cukr rozpustil. Tekutinu po dané době slijte a nechte ještě asi týden stát, aby se usadil sediment. Nápoj nakonec stočte do lahví.
Zdroj: aktualizovaný autorský článek doplněný o informace z publikace Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce.