Jelica je srbská restaurace, nachází se v Praze a nabízí mimojiné čistě rostlinná jídla a používá bio suroviny z ekologického zemědělství. A právě proto si ji Nela a Vilém, dnes už manželé Keroušovi, vybrali k uspořádání svatební hostiny.
Od truhlíku k celkové proměně zahrady
„Chtěli jsme místo lehce vyzdobit, ale trvale, nejen řezanými květy, a tak to začalo. Původně se jednalo pouze o truhlíky a jeden záhon, nakonec jsme se ale s majitelem dohodli a udělali trvalkové záhony téměř všude, kde to šlo,” popisuje vývoj událostí Nela, která má k zahradám blízko. Se svým mužem totiž navrhuje, zhotovuje a pečuje o zahrady i záhonky, aleje i balkonové truhlíky. Manželé přitom vycházejí z principu permakultury (více zde) a vlastní i květinou farmu.
Rozmanitost přírodní zahrady
„Zaměřili jsme se na pestrost, užitkovost, divoká místa pro živočichy a trvalou udržitelnost. Zahrada je tak bez umělých přípravků, využívá dešťovou vodu, místní kompost i mulč a získala certifikát Přírodní zahrada,” vypráví Nela.
Na zahradě tak můžete najít révu, barevné maliny, ostružiny, rajčata, byliny, ale i růže, hortenzie a celou škálu dalších trvalek i dvouletek, jedlé i okrasné keře a krásné původní ovocné stromy. „Mladé trvalkové záhony jsme po založení oseli letničkami, dokud se nezapojily, a doteď se v nich přesévá orlíček, krásenka, černucha a jiné rostliny,” vyjmenovává Vilém, spoluautor zahradního návrhu.
Zahradní zážitky na každém kroku
Zahrada je inspirovaná srbskou lidovou architekturou, která se v zahradě nachází. Po stavbách se malebně vinou nejrůznější popínavky a pro okraje záhonů byly zvoleny staré střešní tašky a cihly.
„V zahradě je také dětské hřiště a různá zákoutí, děti mohou hledat jahody, pozorovat, jak rozkvétá pupalka před očima, vidět otakárka na komuli a mnoho dalšího, ve velkoměstě nečekaného,” uzavírá Vilém vyprávění s tím, že zahrada Jelica je pro něj i pro manželku srdeční záležitost.