Provzdušňování bujnému porostu prospěje. Pravidelně odstraňujte poškozené listy
Plody okurek nakladaček dosáhnou sběrové velikosti přibližně za 3-5 dní po opylení v závislosti na teplotě a vláze
Zralé okurky mají svěží světle zelenou dužninu a jsou na omak tvrdé. Jak dlouhé by měly nakladačky být, je otázka zvyklosti a vaší preference při zavařování. Optimální velikost je mezi 5 – 8 cm. Menší plody mají pevnější konzistenci, většími nakladačkami však naplníte víc sklenic.
Nasbírané okurky by měly být zavařené co nejdříve, nejlépe v den sběru. Ne vždy je to ovšem možné. V tom případě je uskladněte v tmavé a chladné místnosti, max. dva až tři dny. Poté již plody ztrácí na tvrdosti a svěžesti.
Zavařené okurky jsou oblíbenou delikatesou
Každé léto zpěvačka Ilona Csáková zavařuje okurky do svého, časem vychytaného, láku
Foto: archív Ilony Csákové