Odrůdy jako ‘Holsteiner Blut’ se zelenou dužninou a červenou slupkou tvoří velké množství statných řapíků. Jiné odrůdy mají světle červené řapíky. Ty jsou sice tenčí, ale mají jemnější chuť.
Sklízejte s mírou
Vyzrálou rebarboru poznáte podle plně rozvinutých listů. Řapíky neřežte, ale odtrhávejte je u báze lehce kroutivým pohybem. Pokud byste je odřezávali nožem, hrozí, že pahýly začnou zahnívat. Sklízejte podle potřeby, ale během jedné sklizně nikdy neodeberte více než třetinu z celkového počtu řapíků, protože byste rostlinu zbytečně oslabili.
Květy, které se začnou objevovat od května, včas vylamujte. Aby si rostlina dokázala vytvořit dostatek zásobních látek pro rašení v následujícím roce, měla by sklizeň reveně končit na Jana, tedy 24. června. Existuje ještě jeden dobrý důvod, proč se konzumace reveně později zříci: během růstu totiž v rostlině stoupá obsah obtížně stravitelné kyseliny šťavelové.