Od teď budete přebytky cuket ze zahrady milovat. Máme 3 jednoduché recepty, jak je elegantně zpracovat

Zdá se to jako neskutečné kouzlo: jeden den má rostlina deseticentimetrový plod a během dvou dnů se z něj stane gigant, kterého horko těžko sklidíte. Je pravda, že nejlepší je cuketky sklízet malé, do velikosti asi 20 cm. V tu chvíli jsou nejkřehčí, mají tenkou slupku a uvnitř jen maličká semínka, takže není potřeba je vydlabávat. Spousta lidí je dokonce v této fázi ani tepelně neupravuje. No jo, jenže co když teď máte cuket tolik, že byste mohli být živi jen z nich?

Cuketu zvládne pěstovat každý: dodržte určitá pravidla a úroda bude obrovská až do podzimu

www.nkz.cz

Naše oblíbené cuketové recepty, které zaberou minimum času

Cukety mají jednu vynikající vlastnost: jsou v podstatě bez chuti a v kuchyni patří mezi nejuniverzálnější surovinu právě proto, že přeberou chuť všeho ostatního. Klidně je tak můžete propašovat i do jídel, kde byste je nečekali a dopřát rodině nečekanou (a neodhalitelnou) dávku vlákniny. Nastrouhanou cuketu totiž snadno schováte např. do sekané, karbanátků, omáček na těstoviny, plněných slaných koláčů…

 

 

Nenechte cukety zhořknout, budou pak na vyhození. Nedělejte tyto zbytečné chyby

www.nkz.cz

Skutečné přebytky v libovolném množství snadno schováte do těchto receptů:

Cukety ala nakladačky

Věděli jste, že cukety skvěle chutnají ve stejné úpravě jako nakládané sterilované okurky? Prostě je jen nakrájejte na kostičky (nebo plátky, máte-li je raději), naskládejte do sklenic a zalijte lákem, který máte připravený na nakladačky. Cukety zůstanou skvěle křupavé a v zimě udělají radost.

 

Vyrobte si cuketovou mouku

Z cuketové mouky toho sice moc neupečete, ale zato budete mít naprosto dokonalé zahušťovadlo do krémových polévek i omáček. Pokud chcete mít mouku v pokrmech neodhalitelnou, cuketu na samém začátku oloupejte. Pak ji stačí zbavit semen a nakrájet ji na cca půlcentimetrové plátky. Ty v sušičce nebo troubě usušte až do fáze, kdy se budou lámat jako bramborové chipsy. Vypněte sušičku, nechte cuketové plátky hodinu vychladnout a odpařit z nich zbytkovou vlhkost a pak je v robotu rozmixujte na prášek. Schovejte do vzduchotěsné sklenice a používejte při vaření jako zahušťovadlo.

 

Cuketové zelí

Garantujeme vám, že tohle sterilované zelí od klasického nerozeznáte! Cuketu oloupejte, nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte hodinu vykapávat v cedníku. Pak přendejte do velké mísy s cibulí nakrájenou na kostičky, přidejte kmín, cukr a ocet (průběžně ochutnávejte), pořádně promíchejte a naplňte do sklenic. Sterilujte podle velikosti sklenic 20 - 30 minut.

 

Nemáte chuť s cuketou provádět cokoliv, co vás bude stát čas v kuchyni? Tak ji jednoduše omyjte, v robotu nastrouhejte nahrubo a naporcujte do sáčků nebo krabiček. Když ji takto schováte do mrazáku, budete ji mít v zimě vždy k dispozici do čehokoliv. Výhodou zmrazení je to, že cuketa při následném rozmrazování pustí vodu a vy tak budete mít o trochu práce méně.

O autorce:

Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada