Zdá se to jako neskutečné kouzlo: jeden den má rostlina deseticentimetrový plod a během dvou dnů se z něj stane gigant, kterého horko těžko sklidíte. Je pravda, že nejlepší je cuketky sklízet malé, do velikosti asi 20 cm. V tu chvíli jsou nejkřehčí, mají tenkou slupku a uvnitř jen maličká semínka, takže není potřeba je vydlabávat. Spousta lidí je dokonce v této fázi ani tepelně neupravuje. No jo, jenže co když teď máte cuket tolik, že byste mohli být živi jen z nich?
Naše oblíbené cuketové recepty, které zaberou minimum času
Cukety mají jednu vynikající vlastnost: jsou v podstatě bez chuti a v kuchyni patří mezi nejuniverzálnější surovinu právě proto, že přeberou chuť všeho ostatního. Klidně je tak můžete propašovat i do jídel, kde byste je nečekali a dopřát rodině nečekanou (a neodhalitelnou) dávku vlákniny. Nastrouhanou cuketu totiž snadno schováte např. do sekané, karbanátků, omáček na těstoviny, plněných slaných koláčů…
Skutečné přebytky v libovolném množství snadno schováte do těchto receptů:
Cukety ala nakladačky
Věděli jste, že cukety skvěle chutnají ve stejné úpravě jako nakládané sterilované okurky? Prostě je jen nakrájejte na kostičky (nebo plátky, máte-li je raději), naskládejte do sklenic a zalijte lákem, který máte připravený na nakladačky. Cukety zůstanou skvěle křupavé a v zimě udělají radost.
Vyrobte si cuketovou mouku
Z cuketové mouky toho sice moc neupečete, ale zato budete mít naprosto dokonalé zahušťovadlo do krémových polévek i omáček. Pokud chcete mít mouku v pokrmech neodhalitelnou, cuketu na samém začátku oloupejte. Pak ji stačí zbavit semen a nakrájet ji na cca půlcentimetrové plátky. Ty v sušičce nebo troubě usušte až do fáze, kdy se budou lámat jako bramborové chipsy. Vypněte sušičku, nechte cuketové plátky hodinu vychladnout a odpařit z nich zbytkovou vlhkost a pak je v robotu rozmixujte na prášek. Schovejte do vzduchotěsné sklenice a používejte při vaření jako zahušťovadlo.
Cuketové zelí
Garantujeme vám, že tohle sterilované zelí od klasického nerozeznáte! Cuketu oloupejte, nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte hodinu vykapávat v cedníku. Pak přendejte do velké mísy s cibulí nakrájenou na kostičky, přidejte kmín, cukr a ocet (průběžně ochutnávejte), pořádně promíchejte a naplňte do sklenic. Sterilujte podle velikosti sklenic 20 - 30 minut.
Nemáte chuť s cuketou provádět cokoliv, co vás bude stát čas v kuchyni? Tak ji jednoduše omyjte, v robotu nastrouhejte nahrubo a naporcujte do sáčků nebo krabiček. Když ji takto schováte do mrazáku, budete ji mít v zimě vždy k dispozici do čehokoliv. Výhodou zmrazení je to, že cuketa při následném rozmrazování pustí vodu a vy tak budete mít o trochu práce méně.
O autorce:
Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.