Z bylinek totiž budete mít nejen estetický zážitek a čichový zážitek, ale vaší motivací může být i to, že je využijete při vaření, grilování nebo míchání letních drinků. A když je necháte vykvést, stane se z nich bohatý raut pro včely a opylovače. Kdo že to vyhrál náš pomyslný turnaj v nenáročném pěstování?
Bazalka a její pěstování
Bazalka je naprosto nepostradatelnou bylinkou v letní kuchyni. Neobejde se bez ní oblíbený salát Caprese, “červená” omáčka na těstoviny ani letní pizza. Dalo by se říci, že je královnou italské kuchyně. A skvělou zprávou je, že si ji snadno vypěstujete i ze semínek.
Koupit ji můžete i v podobě sazeniček, tím si kus práce uberete, ale i ze semínka to zvládnete. Buď ji můžete trošku humpolácky rovnou vysít do záhonku (mělce, aby nebyla semínka moc “utopená”), o něco lepší ji bude předpěstovat: do menšího květináčku nasypte pár semínek a jakmile budou mít sazeničky alespoň 4 lístky, přestěhujte je do záhonu nebo samostatného květináče.
Bazalka bude milovat slunečné stanoviště, vyžaduje alespoň 6 hodin slunečního svitu. Potřebuje ale docela vydatnou zálivku, jinak vám uschne. Když jí budete od začátku zaštipovat vršky, krásně se rozvětví a bude o to bohatší.
Pěstování petrželky
Petržel existuje v několika podobách. Dnes se nebudeme bavit o kořenové zelenině vhodné do polévek, ale o bylince. I tu si můžete pořídit v několika kultivarech, nejčastější je hladkolistá nebo kadeřavá. Rozdíl je ve vzhledu listů, na pěstování jsou obě stejně nenáročné.
Jde o univerzální bylinku, která se hodí na ozdobu polévek, jimž dodá barvu, do pomazánek, salátů i na ozdobu příloh. O
Petrželku vysévejte klidně přímo do záhonu, velmi mělce a půdu udržujte neustále vlhkou. Jakmile vám semínka jednou vyschnou, je veškerá snaha ztracená. Klíčení petrželky trvá někdy docela dlouho, mohou to být i 3 týdny, tak neházejte flintu do žita předčasně.
Dobré je vědět, že čím více petrželku otrháváte, tím bujněji roste. Nebojte se uštipovat celé stonky. Kdyby se vám tato bylinka extra rozrostla, můžete ji nakrájet na drobné kousky a zamrazit.
Pěstování máty
Máte je výrazná aromatická bylinka, která je skvělá pro přípravu čajů, dezertů nebo letních drinků. Třeba oblíbené mojito se bez máty ve velkém množství neobejde.
Výhodou máty je její velmi bujný a rychlý růst, který může být někdy dokonce i na závadu. Když ji nebudete krotit, snadno vám zaroste celý záhonek. Proto se doporučuje ji pěstovat ve větších nádobách nebo pravidelně redukovat i její kořeny.
Kdybyste se u máty nechtěli pouštět do pěstování ze semínek, poptejte se po okolí, zda by vám někdo kousek neodkopl. Díky snadnému ujímání tak budete mít rostlinku zadarmo.