Lavandin je přírodní kříženec levandule úzkolisté (Lavandula angustifolia) a levandule širokolisté (L. latifolia). Označuje se jako levandule prostřední (L. X intermedia) a jde o robustní, vysoký (80–120 cm) a neplodný hybrid, který je nutné množit vegetativně. Jeho předností je vysoký obsah vonných silic, pro který je komerčně pěstován zejména v jižní Francii, kde je známý jako lavandin.
Jak rozeznat lavandin od levandule
Kromě výšky poznáte lavandin od levandule úzkolisté, resp. lékařské, podle rychlejšího růstu, větších a stříbřitějších (více našedlých) listů a delších květních stonků. Ale hlavně – květní stonky lavandinu se větví a nesou tak více květenství (běžně má levandule na jednom stonku jen jedno květenství). Květy jsou sterilní a jejich barva je spíše šedomodrá než fialová. Lavandin je i méně odolný vůči mrazu a vlhkosti, a potřebuje proto teplé a chráněné místo a na zimu nastýlku.
Obsah silic v levanduli a léčivé účinky
Lavandin může také v porovnání s “pravou” levandulí obsahovat až trojnásobný obsah vonných silic. Pěstuje se pro výrobu levandulového oleje, vyrábí se z něj většina kosmetických přípravků a vyžívá se i v potravinářství. Květy lavandinu voní také výrazněji (ostřeji), ne tak sladce jako klasická levandule.
Pokud pěstujete levanduli pro okrasu nebo použití v kuchyni (čaj, zmrzlina, dekorace dezertů), budete s lavandinem spokojeni. Je-li však vaším záměrem využívat i léčivé účinky levandule, zjistěte si předem, co kupujete za rostlinu. Zatímco totiž levandule pomáhá zlepšit spánek, zvládnout migrénu nebo střevní obtíže a její olej léčí drobná poranění kůže, od lavandinu žádný z těchto účinků nečekejte.