Dozrávají jablka. Víte, kdy je sklidit a jak uskladnit? Dejte si pozor na správnou vlhkost a mráz

Kdy sklidit jablka

Každá odrůda jablek dozrává v trochu jinou dobu, rozpětí je široké od července do listopadu, a jestli nevíte, co vám na zahradě nebo v sadu roste, může se vám hodit tenhle fígl, protože podle chuti jen málokdy poznáte čas zralosti vhodné k uskladnění.

Zelené odrůdy jsou zralé, jakmile se začnou vybarvovat do zelenožluta, červené mají zářivě červenou až hnědočervenou barvu. Ne vždy si je ale pěstitel stoprocentně jistý, naštěstí existují ještě další znaky zralosti: tmavě hnědá jadérka uvnitř plodu, padání ovoce ze stromu i při bezvětří a především to, že jde jablko snadno utrhnout z větve.

Zimní řez jádrovin: kdy a jak jabloně a hrušně řezat, aby hodně plodily

www.nkz.cz

Zralá jablka mají černá jadérka
Info ikona

Jak sklízet jablka

Hlavně opatrně a tak, abyste je zbytečně nepotloukli nebo nepomačkali. Takže ideálně každý plod zvlášť utrhněte z větve a vložte do košíku. Nikdy je nepřesypávejte z košíku do přepravek, způsobili byste jim otlaky, které by zapříčinily zkrácenou životnost.

Lepší je vzít jednotlivě každý plod, pečlivě ho prohlédnout a roztřídit. Ta bezchybná (nenatlučená, nenahnilá, bez červů) vložte v jedné vrstvě do plastové ovocné přepravky (někdo dokonce tvrdí, že na délku skladování má vliv i to, zda je skladujete stopkou nahoru nebo dolů a správně je první varianta) a schovejte do sklepa. Přepravky můžete klidně vyrovnat na sebe, důležité je, aby se ke všem plodům dostal vzduch.

Jablka skladujte v bedýnkách v jedné vrstvě
Info ikona

Kde skladovat jablka

Letní jablka na skladování nejsou vhodná, ta raději hned snězte nebo zpracujte v kuchyni. Podzimní a zimní odrůdy dokáží vydržet čerstvé až do konce zimy. Stačí k tomu správný sklep. Ten by měl být vlhký (85% vlhkost) a se stálou teplotou kolem 4 °C. Jablkům vůbec nebude vadit, když občas vyvětráte, jen to nedělejte v průběhu mrazivých dnů. Jestli máte spíš sušší sklep, můžete si pomoci buď kropením podlahy nebo rozestavením misek s vodou.

Jablka si moc nerozumí s bramborami a kořenovou zeleninou. Když je budete skladovat pohromadě, ovoce do sebe snadno natáhne pach zeleniny a chuťově se znehodnotí. Brambory navíc vylučují látky, které životnost jablek zkracují. 

Nemáte sklep? Ani to nemusí být nepřekonatelnou překážkou. Můžete je uchovat třeba venku na zahradě nebo balkóně. Stačí pořádně utěsnit a vycpat polystyrénem jakoukoliv bednu a do ní jablka schovat. Budete jen trochu limitování odběrem plodů, vyhněte se mu v mrazech.

Důležité pro dlouhé skladování je také pravidelně, alespoň jednou týdně, všechny bedýnky s jablky prohlédnout a vyházet nahnilé plody. Hniloba se extrémně rychle šíří, a tak byste mohli o všechny zásoby rychle přijít.

Jablko, jak ho neznáte: vyřeší přesolené jídlo a chléb s ním neztvrdne

www.nkz.cz

Z padaných a potlučených jablek je skvělý mošt
Info ikona

Co s přebytky jablek

Letos se zdá, že bude všude jablek víc než dost, a tak možná přemýšlíte nad tím, že všechnA jablka uskladnit nedokážete. Pochopitelně, málokdo z nás má velkokapacitní sklep.

Osvědčeným tipem je mošt. Když zmoštovanou šťávu z jablek zpasterujete (zavařování po dobu 25 minut při 85 °C) a naplníte jí skleněné lahve nebo bag-in-boxy, vydrží vám lahodná jablečná šťáva určitě 2 roky. Výhodou je, že při moštování zužitkujete i padané nebo vizuálně nepěkné plody.

Elegantně se přebytků zbavíte i přípravou křížal. Stačí plody vykrájet (suší se se slupkami nebo bez, podle vašich preferencí), nakrájet na tenké plátky a usušit buď u kamen, v troubě nebo sušičce. Aby vám neplesnivěly, dejte si pozor, aby byly opravdu správně usušené (téměř dokřupava). Pak jsou téměř bez data spotřeby.

 

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada