Fuchsie (rod Fuchsia) pocházejí z Jižní Ameriky. Jejich plody se konzumovaly v Peru, Bolívii a severní Argentině a pojídání bobulí původních druhů fuchsií se tu zachovalo dodnes. Perspektivním druhem k dalšímu šlechtění je především fuchsie magellánská (F. magellanica), která se využívá i při vývoji mrazuvzdorných odrůd.
Které fuchsie se hodí k pěstování plodů?
Chcete-li pěstovat fuchsie pro jejich drobné plody, vysaďte si některý z původních druhů nebo jeho kříženců. Vhodná je například F. magellanica 'Globosa', F. splendens 'Karl Hartweg', F. procumbens (půdopokryvná rarita), F. venusta a uváděná je i F. corymbiflora.
Bobule fuchsií chutnají jako hroznové víno
Bobule fuchsií mají kulatý až oválný tvar a u většiny lidí vyvolávají obavu, že jsou jedovaté. Neexistuje však jediný jedovatý druh fuchsie. Plody se jedí obvykle syrové, ale i nakládané, a oblíbené je jejich zpracování do džemu.
Podle těch, co bobule fuchsií ochutnali, jde o šťavnaté plody, které mají dle druhu nebo odrůdy různou barvu. Nejvýrazněji chutnají údajně tmavé plody, přičemž některé připomínají chutí hroznové víno, jiné mají spíš citronovou příchuť.
Fuchsie potřebují pro květy i plody dostatek živin
Pro fuchsie pěstované pro plody je důležitá propustná půda s neutrálním pH a dostatkem živin. Kořeny rostlin by neměly nikdy přeschnout, podmáčení ale fuchsie nesnášejí. Během horka můžete listy fuchsií zvlhčovat vodou z postřikovače. Přihnojování rostlin ukončete během září, aby mladé výhony měly čas do zimy vyzrát.
Fuchsie přezimované v domě řežte jinak než venkovní
U fuchsií, které přezimují mimo mráz, na podzim odstraňte všechny dlouhé a nové výhony o třetinu a brzy na jaře odstraňte všechny po zimě vytáhlé výhony. Mrazuvzdorné fuchsie na podzim nestříhejte. Mladé rostliny pěstované venku zastřihněte na jaře asi 10 cm nad zemí, starším exemplářům zkraťte delší větve o třetinu a odstraňte namrzlé výhony.
Bobule fuchsií sklízejte koncem léta, jakmile změknou
Květy, které na fuchsiích v dané sezoně vyrostou, po odkvětu neodstraňujte (rostlina nebude opakovaně kvést, ale vytvoří plody). Bobule se sklízejí koncem léta, když jsou měkké. Nejlepší je sníst je hned po sklizni, protože nejsou příliš trvanlivé. Můžete je však zamrazit, přidat do ovocného salátu nebo zpracovat na džem.
Připravte si z bobulí fuchsií džem. Postup je snadný
Jednoduchý recept zní: bobule fuchsií zalijte vodou, vařte doměkka, přeceďte a zvažte. Přidejte cukr o stejné váze, citronovou šťávu podle chuti, přiveďte znovu k varu a pak už jen džem lijte do sklenic.
Zdroj: autorka s využitím informací z Velké knihy zeleniny, bylin a ovoce