Domácí jahody jsou nejlepší
Jahody jsou v obchodech k dostání po celý rok, nejlíp ale stejně chutnají ty, které si vypěstujete na vlastní zahradě. Rychlené dovážené jahody jsou totiž vyšlechtěny tak, aby snášely dlouhé transporty. Jsou-li předčasně sklizeny, nemohou už „dojít“ (na rozdíl od banánů), a tak se jejich aroma a chuť nedají srovnávat s těmi, které utrhnete čerstvé a plně vyzrálé. A pokud vysadíte několik odrůd, které budou dozrávat postupně, tzn. rané, středně rané a pozdní, budete sklízet optimálně zralé jahody po mnoho týdnů.
Pěstování několika odrůd najednou se vyplatí i proto, že po sprášení cizím pylem mají jahody lepší jakost. Nedostatečné opylení je často hlavní příčinou toho, že sklízíte malé, deformované plody. V době, kdy jahodníky tvoří plody, jsou rostliny zvláště citlivé na nedostatek vláhy. Proto je na jaře, pokud neprší, nezapomeňte důkladně zalévat.
Sazeničky na šlahounech jahodníků můžete zasadit a až po ujmutí je od mateřské rostliny odstřihnout.
Foto: Shutterstock
Založení nového jahodiště
Vysadíte-li silné sazenice jahodníků do poloviny května, dočkáte se po šesti až osmi týdnech první sklizně. Nepočítejte však s velkou úrodou. Jestliže založíte nový záhon koncem července, nejpozději však do konce srpna, budete si muset na úrodu počkat do příštího roku; bude to však plný výnos.
Záhon zakládejte vždy na novém stanovišti, kde v minulých třech letech jahodníky nerostly; jinak hrozí houbové choroby kořenů, listů a plodů. Jednou plodící odrůdy přihnojte tři týdny po výsadbě rohovinovou moučkou, kompostem nebo organickým hnojivem na jahody. Koncem léta hnojení opakujte, abyste podpořili nasazení květů pro následující rok.
Půdu kolem sazenic pokryjte slámou až po opadu květů. Nezakrytá zem přes den akumuluje a v noci vyzařuje teplo, a chrání tak rostliny před chladem a případnými mrazíky.
Foto: Shutterstock
Vypěstujte si vlastní sazenice jahodníku
Nejjednodušší je koupit si v zahradnictví sazenice jahodníků. Chcete-li však ušetřit, využijte k vypěstování nové sadby šlahouny kvalitních a dobře plodících rostlin. Naplňte květináče nebo rašelinové kořenáčky zeminou a zatlačte do ní konce šlahounů. Jakmile mladé rostlinky květináč prokoření, odstřihněte je od matečné rostliny a vysaďte na určené místo.
Pokud chcete vypěstovat větší množství sazenic, můžete použít osivo. Semena vysejte na povrch zeminy v miskách. Jen mírně je zatlačte a pokropte: semena jahodníků potřebují ke klíčení světlo. Jakmile semenáčky vytvoří dva až tři listy, přesaďte je do malých květináčů. Pak je vysaďte do truhlíků a umístěte na balkon. Mohou být vysazeny hustěji než na záhonu. Dbejte na to, aby srdíčka nebyla „utopená“ v zemině.
Opakovaně plodící odrůdy vytvářejí jahody na dlouhých šlahounech, proto se často pěstují v nádobách nebo závěsných květináčích.
Foto: Shutterstock
Stáleplodící jahodníky i na balkon
Odrůdy stáleplodících jahodníků zrají od konce května až do podzimu. Jejich kvalita se vyrovná těm jednou plodícím. Dokazuje to například odrůda ’Mara des Bois’, jež vůní připomíná lesní jahody. A pokud chcete, můžete jahody pěstovat i na balkoně.
Pěstujete-li jahodníky v nádobách, přihnojujte je každé dva týdny. Nepřehnojujte však: velkými dávkami byste totiž nutili rostliny k nadměrnému vegetativnímu růstu – tvořily by mnoho listů, ale o to méně sladkých plodů.