Zpracujte loňské dýně, než bude pozdě: Dýňové pyré můžete mít v mrazáku až do léta

Jak zpracovat dýni na zimu? Zkuste dýňové pyré

Pokud dýně sklidíte ve správné fázi zralosti, vydrží při vhodných podmínkách klidně až do dubna. Potíž je ale v tom, že ne každý z nás ideálními podmínkami oplývá. Tykve sice nejsou nijak extra náročné, ale pro dlouhou trvanlivost potřebují spíš sušší prostředí (takže ne vlhký sklep) a teploty v rozmezí 15 až 20°C. Čím déle je budete skladovat, tím budou mít tvrdší slupku, takže se s nimi bude hůř pracovat. Důvodů pro to, abyste je teď vyndali ze spíže a zpracovali, je tedy víc než dost.

Tip: Pro ještě více nápadů

Získejte nepřeberné množství inspirace v kuchařkách, které nyní pořídíte se slevou 40 %! Kromě nich na BurdaMedia Extra_store najdete ale i další zajímavé tituly, jako je třeba Bydlíme v zahradě a knihu nejzajímavějších proměn z produkce časopisu Marianne Bydlení. Tato speciální akce potrvá jen do 19. ledna 2025.

Novoroční slevy na knihy
Info ikona

Dýňové pyré použijete do mnoha receptů

Než abyste složitě vymýšleli, co z dýně připravit, udělejte si do zásoby dýňové pyré. Je to ideální domácí polotovar, který bývá základem pro celou řadu dýňových receptů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ od polévky až po dezerty. A co si budeme povídat: když ho má člověk vyrábět pro konkrétní recept, je to poněkud zdlouhavé.

Jak se dělá dýňové pyré?

Pro výrobu dýňového pyré se hodí všechny druhy dýní, nicméně pokud sáhnete po odrůdě Hokkaido, nemusíte si lámat hlavu s loupáním. Slupka tepelnou úpravou změkne tak, že se dá konzumovat. Pyré pak lze vyrobit z vařené i pečené dýně, ze zkušenosti ale doporučujeme pečení, protože výsledek bude mnohem lahodnější.

Recept na dýňové pyré

  • Dýni nejprve pečlivě omyjte, rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte ji na zhruba stejně velké plátky nebo měsíčky.
  • Vyskládejte na plech, lehce osolte, opepřete a zakápněte kvalitním olejem.
  • Pak dýni upečte ve středně vyhřáté troubě doměkka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ trvá to různě, podle druhu dýně a tloušťky plátků.
  • Upečenou dýni vyndejte, nechte zchladnout a pak ji oloupejte (to se netýká odrůdy Hokkaido) a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  • Naporcujte do krabiček a schovejte do ledničky nebo mrazáku.

Jak dlouho vydrží dýňové pyré?

Čerstvé dýňové pyré můžete skladovat v ledničce, kde počká na finální zpracování zhruba 5 dní. V mrazáku vydrží asi čtvrt roku a klidně ho můžete i zavařit: připravené pyré naporcujte do sterilovaných skleniček, které ještě 15 minut sterilujte a uskladněte ve spíži nebo sklepě.

Máslová dýně je hvězdou podzimní kuchyně. Vyznačuje se hruškovitým tvarem a malým množstvím semen v plodu

www.nkz.cz

O autorce: Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada