Jak na klíčení semínek a pěstování microgreens?
Naklíčená semínka i malé rostlinky v sobě ukrývají sílu celé dospělé rostliny, takže do sebe dostanete všeho ještě víc než třeba z celé ředkvičky i s listy. Jak to? Část energie by rostlina spotřebovala na svůj růst, ale vy z ní můžete profitovat hned od začátku.
Klíčení i pěstování microgreens má své zákonitosti
Domácí klíčení semínek je nenáročné, ale přeci jen je pár pravidel, která byste měli dodržet, pokud se chcete dočkat dobrého výsledku:
- Nikdy pro klíčení nepoužívejte konvenční semínka, která vám zbyla z výsevů, ale vždy si pořiďte semínka určená přímo ke klíčení. Klasická semínka určená pro výsevy bývají mořena či jinak ošetřena a pro konzumaci v této podobě nejsou vhodná. I zde platí, že pravidla pro potravinářské použití jsou mnohem přísnější.
- Pamatujte, že v případě klíčení i pěstování microgreens je voda vaším přítelem. Semínka alespoň dvakrát denně proplachujte. Vyplavíte z nich inhibiční látky, takže podpoříte klíčení, zajistíte jim dostatečnou hydrataci a hlavně předejdete přemnožení bakterií a zabráníte vzniku plísní.
Jak doma klíčit semínka?
Zní to až neuvěřitelně, ale už za 3 až 7 dní od chvíle, kdy se pustíte do klíčení, si můžete pochutnávat na domácí vitamínové bombě. Stačí se držet tohoto postupu:
- Vybraná semínka nasypte do nakličovací misky nebo sklenice. Pozor, nepřehánějte to s množstvím, počítejte, že každé semínko nabobtná.
- Pořádně je propláchněte vodou a nechte zakrytá odpočívat. V tuto chvíli je rozhodně nevystavujte slunečnímu svitu, semínka by měla tendenci se co nejrychleji proměnit v sazeničku a vytahovala by se za světlem.
- Vždy ráno a večer semínka propláchněte vodou. Pokud se chcete chovat šetrně, klidně ji využijte na zálivku pokojovek. Proplachováním z nich vyplavíte slupky, inhibiční látky, ale také bakterie a případné zárodky plísní.
- U některých si už druhý den všimnete miniaturních klíčků, ideální je nechat semínka klíčit zhruba 3 až 7 dní.
Jak na domácí microgreens?
Kdyby vám nechutnala naklíčená semínka, pusťte se do pěstování microgreens. I v tomto případě semínka na začátku pořádně propláchněte, ať je probudíte k životu, a proplachujte co dva dny. Jakmile začnou klíčit, už je buď pouze roste shora, nebo jim dopřejte vodu ke kořínkům. Klíčící semínka nechte odkrytá, ať podpoříte růst „nahoru“, a až rostlinky dorostou do výšky maximálně 5 cm, ostříhejte je a konzumujte pouze zelenou „nadzemní“ část.
Pozor: Klíčky i microgreens mají krátkou dobu spotřeby
Mnoho vlhkých semínek nebo malých sazeniček natlačených na sebe nedělá dlouho dobrotu. I když je budete pravidelně proplachovat a zalévat, riziko vzniku plísní každým dnem roste. Pokud se vám podaří vypěstovat přebytek klíčků nebo microgreens a nestihnete je spotřebovat do dvou dnů, schovejte je do lednice. V chladu se zpomalí jejich degradace a trvanlivost jim o pár dnů prodloužíte.
O autorce: Vystudovala marketing na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, ale propadla psaní a zahradě, které věnuje téměř veškerý volný čas. Její vášní je hlavně zelenina, intuitivní zahradničení a pěstování všeho pokud možno přírodně. Ráda si piplá sazeničky od semínka, zkouší stále něco nového a zahradničení je pro ni relax i fitko pod širým nebem.
Zdroj: Tualmed