Muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii) je nejčastěji pěstovaný druh, jedná se o krásný keř, který si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Často se pěstuje jako vícekmenný a díky svému habitu rozložitého keře či menšího stromu bývá velmi zajímavou solitérou. Okrasný je díky svým bílým květům, na podzim zbarví listy do červené barvy, přičemž za zmínku stojí také jeho plody, které jsou trochu pikantní, ale chutné. Co udělat pro to, aby úroda tohoto netradičního ovocného keře byla co nejvyšší?
Co s plody muchovníku? Připomínají borůvku, ale mají více vitamínů a minerálních látek
Plody muchovníku jsou tmavě modré bobule, malinko připomínající borůvky, které dozrávají ve střapečcích již během května až června. Jednotlivé plody dozrávají postupně, a proto je vhodné ze střapců odebírat jednotlivé plody průběžně. Obsahují velké množství vitamínů, především vitamín A, B a C. Ve srovnání s borůvkami mají mnohem vyšší obsah minerálních látek, hlavně manganu, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku i železa. Plody se konzumují buď čerstvé, přímo z keře, nebo je lze zpracovat do kompotů, vín, likérů, destilátů, džemů a sirupů.
Muchovník miluje kompost a pravidelný řez
Muchovník může dorůst až do velikosti malého stromu a z toho důvodu vyžaduje nejen dostatek prostoru, ale především živin. To nejlepší, čím ho můžeme pohostit, je kompost. Až pak na řadu přichází průmyslová hnojiva pro ovocné dřeviny. Stejně důležitá je pravidelná závlaha, především v době zrání plodů. Zapomenout nesmíme ani na pravidelný, každoroční řez, díky čemuž bude keř košatý a dobře rostlý.
Proč neroste muchovník? Je nenáročný, jednu věc ale mají s borůvkami společnou
Muchovník je poměrně dlouhověká dřevina a výhodou je, že netrpí na žádné choroby a ani škůdce. Stejně jako borůvky vyžaduje mírně kyselou půdu, takže při jeho výsadbě počítejte s přídavkem rašeliny. Miluje slunce, vysadíte-li ho do stínu, nebude se mu tu líbit a špatně poroste. Nikdy v jejich blízkosti nepoužívejte vápno. Muchovníky nejsou náročné ani na zálivku, mírná zálivka mu postačí i během vegetace. Můžete jim přilepšit za suchého počasí, jinak dokáží rostliny samy dobře hospodařit s vodou. Takže pokud jedete na dovolenou a hlásí vysoké teploty, zrovna o muchovník se bát vážně nemusíte.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.