Dýňový sirup je podzimní hit. Využijete ho do kávy i moučníků. A příprava je přitom snadná

Dýně k podzimu zkrátka patří, a dokonce se dostaly i do kávy. Mnohé kavárny totiž nabízejí různé variace tohoto nápoje s přidáním dýňového sirupu, třeba oblíbené pumpkin spice latte. Pokud vám chutná, nebo ho chcete vyzkoušet v pohodlí domova, pak si připravte vlastní dýňový sirup podle našeho receptu. 

Dýně hokkaido, z níž se vyrábí, má plnou chuť, a tak ve spojení s kořením, jako je skořice, zázvor a hřebíček, vznikne zajímavá kombinace, která vás během chladnějšího podzimu zahřeje. Sirup je navíc skvělým způsobem, jak využít dýně z podzimní úrody.

Recept na dýňový sirup

Potřebné ingredience:

  • Polovina menší dýně hokkaido,
  • 500 ml vody,
  • 180 g třtinového cukru,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • 1 lžička skořice,
  • půl lžičky mletého sušeného zázvoru.

Jak na to?

Dýni nakrájejte na kostky, uvařte ji a sceďte. V jiném hrnci smíchejte vodu, oba druhy cukru a koření a chvíli je vařte. Poté přidejte uvařenou dýni, vařte ještě pár minut a pak směs rozmixujte. Znovu ji uveďte k varu a za občasného míchání počkejte, až zhoustne. Následně nalijte do dokonale čistých sklenic, které otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Neotevřené sklenice uchovávejte na chladném a tmavém místě, po otevření je skladujte v lednici.

Na co použít dýňový sirup?

Škála využití je opravdu široká – do kávy, čaje, horké čokolády i domácích limonád. Zhruba lžíci sirupu také můžete zalít horkou vodou a vypít jako horký nápoj. Kromě toho se perfektně hodí do dezertů, jako jsou lívance, vafle a palačinky, a lze ho použít i do pečení nebo jako součást různých omáček a marinád na maso.