Také v našich končinách se setkáte s více než 30 druhy a odrůdami šalvěje. Pro všechny platí, že koncentrace vonných silic je v rostlinách nejvyšší těsně před rozkvětem. Především pro léčivé účely (například listy spařované na čaj proti bolení v krku) by se proto šalvěj měla sklízet už na počátku července.
Šalvěj pro vůni i na koření
Šalvěj bílá (Salvia apiana) se ještě dnes používá při vykuřovacích obřadech a v přírodních saunách. Kouř, který z ní stoupá, má člověka zbavit negativních vlivů a zlých duchů. Díky svěže pryskyřičné a lehce nasládlé vůni se kromě použití jejích výtažků v aromalampách doporučuje používat šalvěj také jako koření při uzení ryb.
Šalvěj lékařská s bílými květy (Salvia officinalis ‘Alba’) rozehraje v bylinkovém záhonu společně s modře kvetoucími odrůdami šalvěje přitažlivou barevnou hru. Rovněž „kadeřavá“ šalvěj lékařská (Salvia officinalis ‘Crispa’) padne okamžitě do oka kvůli šedozeleným listům se zvláštně zvlněnými okraji. Obě zmíněné odrůdy mají stejné uplatnění jako běžná šalvěj lékařská.