Ať už ale pěstujete zeleninu kdekoli, stále platí, že rostliny potřebují dostatek vláhy, přizpůsobený danému způsobu pěstování, dostatek živin a světla. Musejí mít rovněž adekvátní rozestupy a vzdušný prostor, zajištěný odtok vody, příp. vhodnou oporu.
Plato od vajec poslouží k předpěstování
Plato od vajec – k předpěstování menších druhů zeleniny postačí papírové plato od vajec. Dno každé prohlubně nastřihněte, jednotlivé jamky naplňte substrátem a zasejte semínka. Jakmile rostliny vzejdou plato rozstřihněte nebo rozřežte na jednotlivé dílky a sazeničky vysaďte na záhon i s papírovým obalem. Papírová hmota plata se pak vlivem vlhkosti rozloží.
Balík slámy nahradí klasický záhon
Balík slámy – zeleninu můžete v létě pěstovat také skoro bez půdy a plevele. Potřebujete k tomu jen hranatý balík slámy, který v horní části na několika místech roztáhněte a do vzniklých děr nasypejte půdu a vysaďte předpěstované sazenice. Zeminu upěchujte a rostliny pravidelně zalévejte. Balík slámy se bude postupně zahřívat, což sklizeň uspíší.
Pytel substrátu osázejte místo truhlíku
Pytel substrátu – úrodu si můžete vypěstovat i na balkoně, a to bez truhlíku. Asi nejznámější je použití plastového pytle vhodného substrátu. Balení s půdou položte celou plochou na zem a nůžkami do něj vytvořte několik děr pro odtok přebytečné zálivkové vody. Pytel nyní otočte a shora do něj vytvořte několik větších otvorů, do nichž pak vysaďte sazenice. Půda se v pytli rychle zahřívá, díky čemuž rostliny rychleji rostou a úroda dříve dozrává.