Výsadba raných brambor se blíží: dejte včas naklíčit hlízy a připravte záhon

Smyslem různé ranosti odrůd brambor je nejen zajistit jejich rozmanitost, ale i snížit riziko případné neúrody, jejíž příčinou může být napadení škůdci (mandelinka bramborová) anebo houbovými chorobami (strupovitost brambor). Známé plísni bramborové, která se objevuje i na rajčatech, lze předejít právě co nejčasnějším sázením brambor. Odolnost brambor vůči chorobám zvýšíte také naklíčením hlíz ještě před výsadbou. 

Jak předkličovat a zakořeňovat hlízy brambor

www.nkz.cz

Sadbové brambory nechte před výsadbou naklíčit 

Jak na to? Vyberte zdravé sadbové brambory bez skvrn, vyskládejte je do mělké lísky nebo papírové krabice a postavte je na světlé, nikoli však slunečné místo s teplotou okolo 10 až 15 °C. Hlízy vytvoří silné a krátké klíčky. Nikdy nesázejte do záhonu brambory s tenkými, bledými klíčky, které vyrostly v tmavém sklepě. 

Záhon pro brambory připravte dva týdny předem 

Brambory se sázejí od dubna do lehčí půdy bohaté na humus a živiny. Ideální je, když záhon stihnete připravit přibližně dva týdny předem. U řádků – lépe řečeno brázd (vzdálenost 60 až 70 cm) – založených ve směru východ–západ se povrch záhonu snáze prohřívá a půda také rychleji osychá. Naklíčené brambory se sázejí do 10 až 20 cm hlubokých brázd ve vzdálenosti 35 cm a zahrnují se jemně drobivou půdou. 

Sklizené hlízy brambor
Info ikona

Brambory patří mezi levné základní potraviny a zpracovávají se jako hlavní jídlo nebo se podávají jako příloha. Existuje několik varných typů (A, B a C): ty udávají, k čemu jsou brambory v konzumní zralosti dobré z hlediska zpracování v kuchyni. Existuje i varný typ D, ale ten je určený k průmyslovému zpracování.

Foto: Shutterstock

Během růstu brambory přihrnujte a zalévejte

Na počátku období tvorby hlíz vyžadují brambory poměrně hodně vody. Za sucha je proto třeba zalévat velkoryse a pokud možno ráno, aby půda stihla do večera oschnout. Nikdy neskrápějte listy, protože tak zvyšujete možnost napadení houbami. 

Ne náhodou se brambory označují jako okopaniny. Nejdůležitější péči totiž představuje okopávání a přihrnování, jakmile dosáhne nať výšky okolo 20 cm. Aby rostliny vytvořily co nejvíc velkých hlíz, musí být půda kyprá a bez plevelů i mezi vznikajícími brázdami. 

Rané brambory spotřebujte po sklizni co nejdříve

Už na počátku června – v závislosti na lokalitě – dozrávají první rané brambory. Rané brambory, jako je např. odrůda ’Campina’, se sklízejí v době, kdy je jejich nať ještě zelená a tenkou slupku lze snadno strhnout pomocí prstů. Počkejte, dokud nebudou mít hlízy dostatečnou velikost, a pak je podle potřeby vykopávejte: rostliny nadzdvihněte rycími vidlemi a opatrně je i s navěšenými hlízami vytáhněte ze země. Brambory, které se vám zdají příliš malé, nevyhazujte, ale včetně slupky je upečte v troubě anebo opečte na pánvi. 

Nové brambory spotřebujte co nejdříve. Na rozdíl od pozdních brambor s hrubou vyzrálou slupkou, které na sklizeň a uskladnění teprve čekají, je slupka raných odrůd hladká a tenká, rychle se svrašťuje a dužnina ztrácí své typické aroma

Batáty: nejvýživnější zelenina a jak ji pěstovat

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada