V září nastává vhodná chvíle na výsev ozimého salátu. Příkladem je odrůda ’Humil’, která dobře snáší nízké teploty, takže bez problémů přezimuje na záhonu. U nás je běžně k dostání jediná odrůda, v zahraničí se však v poslední době zimní salát na zahrady vrací: třeba historická francouzská ’Merveille des quatres saisons’, máslový ’Forellensalat’, který tvoří hlávky s červeně tečkovanými listy, nebo mimořádně otužilý ’Waldor’.
Jak pěstovat zimní salát
Zimní salát se vysévá na konci srpna a na počátku září přímo do záhonu nebo do nádob s výsevní zeminou. Sazenice se přesazují do záhonu během října. Pro úspěšné přezimování je důležité, aby rostliny dostatečně zakořenily. Proti obvyklému postupu se saláty sázejí o něco hlouběji – tak, aby kořenový bal vězel pod zemí na šířku prstu (spon 30x30 cm). Při přímém výsevu odložte jednocení řádků až na jaro, protože v hustším rozestupu se rostliny lépe chrání před chladem. Na konci prosince záhon zakryjte netkanou textilií.
Existují i podzimní saláty
Podzimní saláty jsou vlastně jarní odrůdy vyseté v polovině léta (obvykle v červenci). Vyhovuje jim krátký den a ke sklizni jsou připraveny v říjnu nebo listopadu. Může to být třeba oblíbený ’Král máje’, ’Major’ nebo také ledový salát ’Ledano’.