Zima je k popíjení tohoto čaje také nejvhodnějším obdobím, byly u něj totiž prokázány antivirové účinky, jak uvádí bylinkářka Radka Svatošová pro rozhlas.cz. Kromě vysokého obsahu vitaminu C, obsahuje podle ní borovicové jehličí rovněž kyselinu šikimovou, která snižuje závažnost chřipkových projevů. Čaj proto doporučuje pít zejména v době, když hrozí prochladnutí (nepijte ho celý rok). Využít můžete i jehličí ze smrku nebo z jedle.
Čaj z mladého jehličí bude chutnější
Při pohledu na větev borovice můžete rozeznat starší tmavší jehlice a mladší světlejší. Mladší jehličí se také nacházejí na konci větve. Starší jehličí je obsahově bohatší na účinné látky, čaj z něho má ale trpčí chuť. Čaj z mladšího jehličí je chutnější. I tak může někomu připadat lehce hořký, proto je dobré ho ochutit medem, přidat je možné i svitek skořice, badyán, kousek oloupaného zázvoru nebo zelené listy ostružiníku.
Čaj z jehličí nikdy znovu nepřevařujte
Sbírat můžete jehlice na procházce lesem, a to hned z několika stromů zároveň, nebo si uřízněte jednu větvičku a z ní jehlice otrhejte. Měly by být čisté a bez hmyzu. Uvařte zhruba tři hrnky vody a po odstavení horkou vodou zalijte v konvici jeden šálek jehličí (pro silnější čaj přidejte více jehličí). Někdy se k dávkování jehličí uvádí také hrst na konvici nebo lžíce či lžička na šálek. Voda by neměla být vroucí, protože by snížila obsah vitaminů. Z tohoto důvodu čaj také znovu nepřevařujte. Jehlice luhujte asi 20 minut, pak čaj přeceďte.
Jehličí z vánočního stromku je do čaje nevhodné
Při sběru jehličí buďte vždy ohleduplní vůči přírodě a neočesejte celý strom. Bez jehličí nemůže strom dýchat a provádět fotosyntézu. O jehličí z vánočního stromečku neuvažujte, není k přípravě čaje vhodné. Jednak nevíte, jestli nebyl stromek vypěstovaných na tuzemských nebo zahraničních plantážích ošetřen některým z chemických přípravků, a navíc je na něm už suché jehličí. K přípravě čaje používejte čerstvé.
Zdroj: militaryrange.com, rozhlas.cz, nasezelenalouka.cz