Citronová vůně má osvěžující účinky, navozuje uvolnění a posiluje pocit bezstarostnosti – jako by byla stvořena pro rozpálené dny letních prázdnin. Což si založit citronový koutek v bylinkové zahradě nebo na terase mezi kvetoucími trvalkami? Výběr rostlin je veliký a mnohé z nich jsou dokonalým doplňkem jiných aromatických bylinek, kuchyňského koření nebo léčivých bylin.
Kde pěstovat „citronové“ bylinky
Jako většina bylinek dávají i citronové odrůdy přednost slunečnému stanovišti s přiměřeně vyhnojenou a na vápník bohatou půdou, která je dobře propustná pro vodu. V květináči se nejlépe pěstují v substrátu určeném pro bylinky. Také lze použít zeminu pro množení a výsevy anebo směs namíchanou ze stejných dílů proseté zahradní zeminy, hrubšího písku a vyzrálého kompostu.
Výběr bylinek podle oslunění, vytrvalosti a výšky
Které bylinky s vůní po citronu vybrat
Nejryzejší citronovou vůni nabízí z Jižní Ameriky pocházející aloisie trojlistá (Aloysia thryphylla). Její úzké listy jsou tak bohaté na silice, že k uvolnění jedinečné vůně stačí pouze lehký dotek. Navzdory jemné chuti svou vůní mnohonásobně překonává ostatní citronové bylinky.
Na okrasném záhonu se najde místo pro zavinutku citronovou, citronový aksamitník (Tagetes lemmonii) nebo pro „citronovou třezalku“ Hypericum hircinum. Středomořské bylinky, jako je citronový tymián nebo citronová saturejka, u nichž jsou drsnější nebo sladké chuťové a aromatické látky doprovázeny hřejivými až ovocnými citrusovými tóny, přinášejí ozvláštnění do domácí kuchyně. Za vůni jsou zodpovědné listy, které obsahují silice, jako je citral a citronelol.
Které bylinky a potraviny pomáhají proti stresu
Citronové bylinky v aromaterapii i kuchyni
Svěží vůně, která se začne šířit prostorem po lehkém doteku, poslouží jako přirozená aromaterapie. Své silice uvolní při doteku anebo rozemnutí listů nejen aloisie, ale i muškáty a tymián. V kuchyni můžete používat všechny jmenované bylinky tam, kde je žádoucí jemná citronová vůně bez převládajících ovocných kyselin, třeba v bylinkovém másle, omáčkách, polévkách, salátech, rybích pokrmech a dezertech.