Nechcete-li čekat, než rostliny vyrostou, nebo nemáte-li prostor pro jejich pěstování, začněte je sklízet už jako klíčky nebo klíční rostliny. Konzumují se přímo, ochucují se jimi různé saláty, smoothie a zeleninové přílohy a hodí se i k přípravě exotických jídel, např. vietnamské polévky Pho.
Proč jíst naklíčená semena
Semena s klíčky představují neuvěřitelnou zásobárnu vitaminů a minerálů, jejichž obsah se podle druhu samozřejmě liší. Jedná se ale hlavně o vitamin C, vitaminy skupiny B a z prvků vápník, hořčík, železo a fosfor. Alfou a omegou nakličování je přitom efektivní proplachování semen, které předchází jejich zaplísnění.
Klíčová jsou nakličovadla
Semena můžete vysít do půdy, jednodušší a čistější je však předkličování ve speciálních nakličovacích nádobách. Ty mají obvykle podobu spodní misky, která slouží jako zásobník vody, a horního síta, které se dotýká vodní hladiny. Semena pak stačí rovnoměrně rozprostřít na horní část nakličovadla, alespoň 2x denně je proplachovat čistou vodou a měnit vodu ve spodním dílu nádoby.
Variantou mohou být i zavařovací sklenice s proděravělými víčky, které se naplní semeny, propláchnou a pak umístí šikmo tak, aby z nich vytekla přebytečná voda. Sklenice je ovšem nutné proplachovat několikrát denně. Sklenici ocení např. vojtěška a ze zelenin čočka, cizrna, ředkvička nebo fazole mungo, sítko zase uvítá řeřicha, semínka chia, rukola nebo semena lnu.
Semena před nakličováním namočte
Pro oba způsoby nakličování je potřeba semena předem namočit – u semen, která vytvářejí s vodou gel, postačí na 15 minut, u ostatních na 6–8 hodin. Ideální teplota pro klíčení je 18 až 22 °C. První dva dny nakličování se také doporučuje ponechat semena ve tmě a po přesunu na světlo se vyvarovat přímého slunce.
Většina semen začne klíčit do druhého dne a do týdne už můžete klíčky nebo naklíčené rostliny sklízet. Praktické je nakličovat postupně vícero druhů semen (kvůli pestré stravě i průběžné sklizni). Pokud nespotřebujete všechno naráz, můžete klíčky i pár dní uchovat.