Tykve (dýně je lidový název pro tykev obecnou nebo velkoplodou) lze jednoduše rozdělit do dvou skupin. Ty letní, mezi něž patří cuketa, rondini a patison, se sklízejí pokud možno mladé a okamžitě se zpracovávají. U zimních tykví, které se dají skladovat, můžete vybírat ze široké škály tvarů a barev. Obří odrůdy dýní se pěstují stále méně. Žádané jsou totiž odrůdy přiměřené velikosti a zajímavé chuti, které zvládne zpracovat i menší domácnost.
Krémové hokkaido je úžasné v polévce i rizotu
Hokkaido, nejčastěji pěstovaná tykev, se hodí nejen na přípravu polévky, ale i na sladké moučníky. Skvělé na ní je, že se nemusí loupat, protože slupka varem změkne. Stačí ji tedy zbavit semínek a dát se do vaření. Díky své sladší chuti a krémovité konzistenci se kromě polévek a dezertů hodí také jako náhrada příloh, k přípravě bramboráků nebo třeba do rizota.
Chuť máslové tykve se zvýrazní v koláčích a lívancích
Máslová tykev má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní rozšířené části, poskytne tak velké množství dužiny a zbude minimum odpadu. Chuťově je jemná, s máslovo-oříškovými tóny, které se pečením ještě zvýrazní. Je vhodná pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, ideální je také k přípravě pyré, které upotřebíte do koláčů a lívanců anebo výtečných přesnídávek pro děti.
Tykev špagetová dokonale nahradí těstoviny
Hledáte-li náhradu těstovin, pak vám skvěle poslouží tykev špagetová. Ta je, jak název napovídá, vhodná pro přípravu zeleninových špaget. Stačí ji rozpůlit, zbavit semínek a dát vařit. Po uvaření nebo upečení se tykev rozpadá na vlákna připomínající špagety. Použijte je místo nudlí do polévky nebo přelijte rajčatovou omáčkou a získáte snadnou a bezlepkovou náhradu těstovin.
Zdroj: autorský článek převzatý z tištěné verze časopisu Naše krásná zahrada