Která jablka jsou vhodná k sušení
K sušení a vytváření křížal jsou ideální pevná aromatická podzimní a zimní jablka, jako ’Elstar’, ‘Freiherr von Berlepsch’, ’Grávštýnské’, ’Rubinola’ nebo ’Rubinette’. Hnědnutí dužniny zmíněných odrůd totiž brání vysoký obsah vitaminu C. Jako nevhodná se uvádějí moučná jablka.
Jak postupovat při sušení jablek
Plátky jablek spolehlivě usušíte v sušičce ovoce vybavené termostatem, případně v horkovzdušné troubě. Jak postupovat? Jablka nejprve omyjte, zbavte jádřinců a včetně slupky nakrájejte ostrým nožem nebo nastrouhejte na plátkovacím struhadle na 5 až 8 mm silné kroužky, případně dílky. Ty pak rozložte na misky sušičky anebo na děrované pečicí plechy. Sušení při teplotě 40 až 50 °C trvá 8 až 10 hodin.
Dobře usušené křížaly by měly mít hnědožlutou barvu a měly by být pružné. Pokud jsou tmavší a lámou se, jsou přesušené. Aby křížaly dlouho vydržely, neměly by mít obsah vody vyšší než 18–24 %. Když dobře usušená jablka roztrhnete, neobjeví se prýštící šťáva. K uchovávání se hodí velké zavařovací sklenice, celofánové sáčky nebo plechové krabice na sušenky. Při správném skladování vydrží rok až dva.