Co možná nevíte o třešních
- Červená peckovina vydrží čerstvá přibližně tři dny, zmrazená až několik měsíců.
- V každém případě by se měly třešně omývat až bezprostředně před konzumací nebo zpracováním, jinak totiž začnou poměrně rychle hnít.
- Odpeckovávání třešní je náročné na čas. Proto než začnete odpeckovávat, dejte třešně na několik minut do mrazničky. Pecky se pak snáze uvolňují a plody ztrácejí méně šťávy.
- Třešně jsou vynikající, když se konzumují čerstvé, ale dají se z nich připravovat také marmelády, ovocné sirupy anebo dezerty.
- Obsahují spoustu hodnotných látek, jsou zdrojem draslíku, vitaminu A stejně jako betakarotenu a minerálních látek.
Studená rajčatovo-třešňová polévka
Foto: Shutterstock
Studená rajčatovo-třešňová polévka
Pro 4 osoby: 4 plátky toustového nebo bílého chleba, 1 bílá cibule, 1 stroužek česneku, 500 g vyzrálých rajčat, 1 salátová okurka, 2 žluté papriky, 350 g třešní, 1 až 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic olivového oleje, sůl, sladká paprika, čili, máta na zdobení
Pracovní postup: Dva plátky toustového chleba zbavte kůrky a namočte do vody. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky. Slupku rajčat nařízněte do kříže, rajčata zalijte horkou vodou, zchlaďte a oloupejte. A poté rozdělte na čtvrtky a odstraňte jádra.
Nyní oloupejte salátovou okurku a nakrájejte na kousky. Omyjte paprikové lusky, přepulte, očistěte a rovněž nakrájejte. Omyjte také třešně a vypeckujte. Asi 8 třešní nechte stranou na pozdější zdobení, ostatní rozmixujte s připravenou zeleninou, vymačkaným toustovým chlebem, citronovou šťávou a 2 lžícemi olivového oleje. Během mixování přilévejte studenou vodu (asi 200 ml), dokud nedocílíte požadované hustoty. Osolte, opepřete a přidejte papriku a chiili.
Chlazené třešňové semifreddo
Foto: Shutterstock
Zbylý toustový chléb rovněž zbavte kůrky, nakrájejte na kostky a na 2 lžících horkého oleje opečte dozlatova. Polévku nechte odklopenou chladnout alespoň hodinu před podáváním. Nakonec ochuťte, rozdělte do misek a ozdobte zbývajícími třešněmi a krutony a pokapejte zbylým olejem. Dozdobit můžete i zelenou mátou.
Chlazené třešňové semifreddo
Do hranaté formy o obsahu asi 1,5 l: 500 g nejlépe třešní, ale může být i jiné ovoce, 5 žloutků, 4 cl třešňového likéru, 100 g cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 200 g čerstvého sýra, 200 g jogurtu, 2 bílky, 1 lžíce citronové šťávy, 150 g smetany ke šlehání
Jak postupovat: Formu vyložte potravinovou fólií, ovoce omyjte, vypeckujte nebo zbavte stopek a rozmixujte. V horké vodní lázni našlehejte žloutky společně s likérem, cukrem a vanilkovým cukrem. Stáhněte z plotny, šlehejte ve studené vodní lázni a postupně vmíchejte čerstvý sýr a jogurt. Nakonec přidejte ovocné pyré. Nyní našlehejte bílky s citronovou šťávou. Ušlehejte také smetanu a opatrně přimíchejte do ovocné hmoty, pak přidejte sníh z bílků. Hmotu naplňte do formy, povrch uhlaďte, zakryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 5 hodin mrazit. Přibližně 10 minut před podáváním vyndejte z mrazničky, vyklopte, stáhněte fólii a nakrájejte na plátky.