Výroba ořechovice má v mnoha rodinách a krajích dlouhou tradici. Recepty se proto různí. Základem jsou ale vždy nezralé vlašské ořechy sklizené koncem června (ideálně 24. 6. na svátek Jana, tzv. svatojánská ořechovice). Specifickou chuť dodá nápoji ale i koření, případně některé byliny. Ořechovice pak funguje i jako lék užívaný na podporu trávení.
Nezralé ořechy musí jít propíchnout jehlou
Ořechy musejí být zelené a nezralé – měly byste je snadno rozkrojit či propíchnout jehlou, tzn. neměly by mít ještě vytvořenou skořápku. Do ořechovice ale budete potřebovat i alkohol a cukr. Podle množství těchto ingrediencí můžete vyrobit slabší likérovou ořechovci (s alkoholem kolem 20 %) nebo vyloženě tvrdý alkoholický nápoj (přes 40 % alkoholu). Zdrojem alkoholu může být vodka nebo třeba kalvádos. K dalším ingrediencím patří citron a podle chuti třeba hřebíček, kůra skořice, zázvor, badyán, puškvorec, jalovec, muškátový květ, někdo přidává pomeranč, nové koření, jalovec, fenykl...
Ořechovice má hnědou barvu a specifickou chuť. Nechte ji ustát do zimy.
Na kilogram ořechů si připravte 1,5 l alkoholu
A jaké je orientační dávkování? Na 1 kg nezralých ořechů si připravte nádobu o objemu zhruba 4 l. Přidat můžete 1 ks citrusového ovoce, asi 5 cm kořene zázvoru, 2 ks skořicové kůry, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 polévkovou lžíci sušeného kořene puškvorce, 1,5 l alkoholu a 0,5 l vody s 0,5 kg cukru.
Ořechy v alkoholu luhujte na světle čtyři týdny
Ořechy i citrusy pečlivě omyjte, nakrájejte na tenké plátky a postupně vkládejte do skleněné nádoby. Jednotlivé vrstvy přitom prokládejte vybraným kořením a vše zalijte zvoleným alkoholem. Nádobu uzavřete a její obsah nechte luhovat 4 týdny (některé recepty uvádějí i 6 týdnů). Důležité je, aby nádoba stála na světle, ve tmě by nápoj nezískal svou typicky hnědou barvu.
Po vyluhování tekutinu přeceďte, svařte vodu s cukrem a přidejte k výluhu. Ořechovici nyní přelijte do lahví, dobře uzavřete a nechte v temnu ustát do zimy. Ochutnávejte ideálně na Vánoce.