Nepropásněte kvetení černého bezu. Květy můžete obalit v těstíčku a osmažit, připravit z nich ovocnou kaši nebo čaj... Počátkem léta se ale nejvíc hodí domácí bezinková limonáda. Recept je jednoduchý, zvládnou ho i děti.
Prohlížejte a nahrávejte fotky zahrad do ZahrAppky
Návod na bezinkovou limonádu
Připravte si 3 l vody, 15 květů bezinek, 8 lžic třtinového cukru, příp. špetku sušeného droždí, ale nemusí být. Květy naskládejte do velké sklenice od okurek, jejíž hrdlo následně zakryjte ubrouskem nebo plátýnkem a zajistěte gumičkou. Květy nechte 24 hodin luhouvat při běžné pokojové teplotě. Druhý den vodu z květů opatrně sceďte přes síto a do výluhu přidejte podle chuti třtinový cukr.
Pokud chcete sycenou limonádu s bublinkami, přidejte do nápoje na špičku lžičky sušeného droždí a nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě (nejlépe v PET láhvi, uzávěr ale nedotahujte) – opět při pokojové teplotě. Nakonec limonádu vychlaďte a podávejte.