S jarem se blíží alergie. Přibrzděte je pomocí některých rostlin a potravin

Alergie – ať už ty, které způsobují pyly dřevin, nebo ty, které zapříčiňuje prach domácnosti – jsou stále na vzestupu. Odhaduje se, že u nás bojuje s nějakým typem alergie každý pátý člověk. Při hodně těžkém průběhu nezbývá postiženým než sáhnout po průmyslově vyráběných léčivých přípravcích. Lidské tělo však dokáže svůj obranný aparát posilovat a zároveň se nepříjemným příznakům alergií bránit s využitím přírodních léčivých látek

Lilkovité rostliny: zdraví prospěšné i škodlivé

www.nkz.cz

Při alergii reaguje tělo přehnaně na běžné látky

Imunitní systém člověka má za úkol rozpoznávat všechny nebezpečné látky, které do těla pronikají, a proměňovat je na neškodné substance. Při alergii se však přirozený proces vymkne kontrole a tělo reaguje unáhleně a s nepřiměřenou intenzitou i na přítomnost jinak neškodných látek. 

Jestliže například dosednou na sliznici nosu pyly, začne tělo vylučovat do krve lokální hormon histamin a výsledkem je napuchnutí sliznice. Postižený pak nekontrolovaně kýchá a teče mu z nosu. Podobným způsobem dochází k zarudnutí a svrbění očí, anebo k astmatickému záchvatu provázenému sípáním, kašlem a dušností. 

Alergikům může pomoct přírodní medicína

Pomoc nabízí přírodní medicína. Vylučování histaminu blokuje například sušený kořen devětsilu. Při senné rýmě se osvědčily výtažky z kozince blanitého, protože snižují citlivost na pyly. Také každodenní užívání jedné lžíce oleje z černuchy seté mírní projevy alergických reakcí. Způsobuje to pravděpodobně vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. 

Výzkumy dokazují dobré účinky rovněž u některých homeopatik připravených z látek stálezeleného keře nesměny cévnaté (Adhatoda vasica) nebo drobné galfimie (Galphimia)

Potraviny, které dokážou alergie přibrzdit

Pro zmírnění či dokonce odstranění alergických příznaků lze v každodenním životě udělat mnoho. Klíčovou roli hrají potraviny, které se histaminu vyvolávajícímu alergickou reakci dokážou postavit na odpor.  

Nežádoucí látky na sebe váže vitamin C, a proto by alergici měli každý den jíst potraviny, které ho obsahují větší množství, například jablka, papriky, citrusy nebo petržel. Příznivě ovšem zapůsobí pouze za předpokladu, že člověk netrpí zkříženou alergií na pyly a potraviny. Projevy alergie by se po požití některých druhů ovoce mohly v tomto případě zhoršit.  

Vyplavování histaminu dokáže zbrzdit hořčík. Tenhle minerál se skrývá v banánech, ořeších, semenech a klíčcích. Také mastné kyseliny omega 3 patří mezi přirozené blokátory alergických reakcí v těle. Nacházejí se v tučnějších rybách, jako jsou lososi nebo makrely, i ve vlašských ořeších nebo nezahřátém lněném oleji. Aby se posílily především zasažené sliznice dýchacích cest, je nezbytný zinek, který najdete ve tvrdých sýrech, vaječném žloutku, v luštěninách nebo játrech. 

Kdy je reveň nebezpečná a jak ji sklízet

www.nkz.cz

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada