Od nynějška budu jíst jenom rostlinnou stravu! Podobnou filozofií se nechává unést stále více lidí – někteří se rozhodnou na celý život, jiní jen na pár týdnů, během nichž podstoupí jakousi ozdravnou kúru. Určitě za to může popularizace vědeckých zkoumání, jejichž výsledky jasně dokazují, že příliš mnoho živočišných bílkovin na jídelníčku lidskému zdraví právě neprospívá.
Veganská, pouze rostlinná potrava
Strava složená jen z ovoce, zeleniny, obilí a luštěnin má zdánlivě mnoho předností. Kardiologové by mohli rentgenovými snímky mnoha pacientů doložit, jak se při dlouhodobější konzumaci lehké stravy postupně uvolňují ucpané věnčité tepny srdce. Není málo veganů, u nichž po nějaké době vymizely projevy dny, ustoupila dlouhotrvající únava, překyselení žaludku, kožní problémy, zažívací poruchy i střevní neurózy a dokonce také alergie.
Čerstvé bylinky pomohou rozproudit látkovou výměnu a zároveň zachytit nebezpečné volné radikály.
Foto: Shutterstock
Díky změně jídelníčku se rovněž snáze shodí nadbytečné kilogramy. Základem všech jmenovaných příznivých jevů je pravděpodobně značné množství bioaktivních látek, které jsou kromě známých vitaminů a minerálních látek v rostlinách obsažené.
Veganství a nedostatek aminokyselin
Jíst trvale pouze zeleninu může však vést k nedostatku některých životně důležitých látek. Mohou chybět především aminokyseliny, jež jsou nezbytné pro fungování lidského těla. V rostlinné říši jsou jejich zdrojem luštěniny, obilí, sója, amarant a quinoa. Zelené a červené rostliny zase obsahují dostatek železa. Ovšem docílit ve veganském modelu optimálního zásobení vitaminy B12 a D je obtížné, a proto se v tomto bodě odborníci shodují na užívání vhodných potravinových doplňků. Nováčci ve světě veganů by si měli o rostlinné stravě získat předem co nejvíce informací.
Celozrnné těstoviny, pro vegany samozřejmě bez vajec, obsahují mnohem více vlákniny a minerálních látek než jejich příbuzné vyrobené ze světlé mouky.
Foto: Shutterstock
Právě tak se doporučuje pořídit si veganskou kuchařku, protože pro laiky bude příprava seitanu (rostlinná bílkovina získaná z pšenice) nebo používání ovesného mléka zpočátku velká neznámá. Experimentování s novými surovinami ale přináší radost a nabízí spoustu zajímavých chuťových zážitků.
Rozmanitost sójových výrobků
Veganskou kuchyni si nelze představit bez produktů ze sóji. Vyrábí se z ní mléko, smetana, sójové kostky na přípravu guláše a samozřejmě také známé a oblíbené tofu v různých podobách. Samotná sója má fádní chuť, a tak je nezbytné ji okořenit. Omezit se pouze na pojídání sóji, i když v různých podobách, se však nedoporučuje. U leckoho se dříve či později mohou dostavit zažívací obtíže a dalším rizikem se jeví vysoký obsah estrogenů. To, co obvykle dokáže pomoci ženám v období přechodu, může u mužů vést k ochabování svalů. Proto by se konzumace sójových pokrmů měla omezit maximálně na dvě jídla týdně.